Yeah! 15. juni er det endelig kinopremiere på actionkomedien «21 Jump Street» med nyslank funnyguy Jonah Hill og superhunk (dån) Channing Tatum i hovedrollene. Filmen handler om en superkjekkas og en supernerd som var alt annet enn venner gjennom high school.

Mange år senere møtes de derimot på politihøyskolen og blir bestevenner! Sammen skal de, forkledd som tenåringer, finne bakmennene til et nytt dop som sprer seg rundt om på distriktets skoler.

Selvsagt ender jo disse klønene opp med å ta dette dopet selv! HEHE! Tullebukker.

Altså, bare for å ha alt på det rene: Dop er ikke noe man skal le av. Ikke bare kan langstrakt og overdreven bruk ødelegge deg selv, men også andre – se bare på ekstremtilfellet forrige uke der en fyr i Miami kledde seg naken og spiste ansiktet til en hjemløs fyr. Zombienarkisen hadde visstnok tatt for mye av det amerikanerne kaller badesalt, noe du kan se hvordan virker her:

Bør vi føle oss litt skyldige når vi likevel ler av Jason Voorhees-fantasiene til rødnakken over her?

Men på film er det lov å ha det litt gøy med dop, er det ikke? Så, inspirert av dopmoroa, skal vi nå mimre tilbake til en rekke andre festlige dopscener i filmhistorien. I present to you: Topp ti festlige dopscener!

Og mens du nå filosoferer litt over hasj og andre ulovlige rusmidler, merk deg hvor stor andel av doprelaterte filmer som handler om mannlig kameratskap.

Gjerne følger vi to kompiser på tur som skal løse et tøysete problem, og som selvsagt kløner det til ved å røyke seg skorsteinshøye. Og hvor er de kvinnelige karakterene i dopfilmer? Vi er der som strenge mødre og bekymrede kjærester så klart!

Uansett.

10. «The dopest dope I’ve ever smoked»
Pineapple Express (2008)

Denne moderat festlige filmen om hasj, hasj og enda mer hasj, har sine artige øyeblikk. I kommende scene møter vi stoneren Dale Denton, spilt av vår alles kjære Seth Rogen, som er hos sin übersløve dealer Saul Silver (James Franco) for å skaffe seg litt realt gress. Men det er ikke hvilket som helst gress, det er den sjeldne typen Pinapple Express: Gresset som er like bra som Guds vagina.

9. Brad Pitt er høy som en høystakk.
True Romance (1993)

I denne romantiske mafiathrilleren møter vi Brad Pitt i en av hans tidligste roller, og antageligvis i den rollen jeg elsker ham mest for, uten at jeg helt vet hvorfor. Rollen hans som Floyd er tilnærmet verdiløs og har ingenting med historien å gjøre. Han ligger stort sett høy som et hus og er så fjern på jazztobakk at han knapt veit hva han sier. Men AH, det er så ubeskrivelig bra. Så intetsigende, så fantastisk. Utover dette er det Tarantino på manusfronten, og Christian Slater og Patricia Arquette i rollene som det forelskede paret som må rømme fra en crewet til en død mafiapimp. Men i klippet under er det bare Floyd <3.

8. «Is that a joint, man!?»
Up in Smoke (1978)

Skal det være en enorm joint med et touch av hundebæsj? Gira? La deg inspirere av en av USAs første rendyrkede stonermovie, «Up in Smoke». I sin ferd etter mer mororøyk, blir Cheech og Chong arrestert og deportert til Mexico, hvor de ender opp med å smugle en bil laget av hemp tilbake til USA. And may the smoking never stop. På veien ruller de opp tidenes feiteste joint med ymse tvilsomme ingredienser. Altså kan man ikke med alt på sitt rene lenger si hasj slett ikke e’ bæsj, for å sitere det norske gladbandet Rocky.

 7. Dumbo på syre.
Dumbo, den flyvende elefanten (1941)

Ja, jeg snakker om lille nydelige Disney-Dumbo, elefanten med de alt for store ørene og de alt for vakre øynene. I en scene hallusinerer han og musen Timothy om en hel drøss med rosa elefanter etter å ha drukket sprudlevann. Denne historien minner meg mystisk mye om noe en venninne av meg opplevde da hun prøvde sopp en gang. Så jeg vet ikke med deg, men jeg kan med GANSKE så stor sikkerhet si at animatørene her ikke bare hadde pilsa i sitt liv før de klekket ut dette. Rosa elefanter som multiplerer seg ut av snablene sine, står på ski, spiller trompet, formerer seg til slanger og synger? Dumbo er jo på super-syre-trip! Hurra for gammeldags barne-TV!

6. «That was fucking trippy!»
Pulp Fiction (1994)

KJIPT når en gangsterboss ber deg passe på frua én kveld og frøkna klarer å sniffe for mye hockeypulver. En fortvilet John Travolta i rollen som Vincent durer av gåre i sin smukke kabriolet med en tilsynelatende døende Uma Thurman som Mia i forsetet. Ingen er som Tarantino. Aldri. Nei, ingen.

5. «That’s like a 100 bucks worth of pot and 30 bucks worth of shrooms, maan!›
Super Troopers (2001)

Du er superstein sammen med kompisene dine på roadtrip på vei til Canada, når politiet stopper deg. What to do? Jo, eat the weed! Hehe. Det er nettopp det denne søte guttegjengen konkluderer med. Og slik lyder åpningsscenen i Super Troopers. Super Troopers handler for øvrig ikke om de tre guttebassene, men om fem understimulerte politimenn i den ytterst kreative kampen mot nedleggelsen av arbeidsplassen.

4. Frokost med svigers etter uhellsnatt
Trainspotting (1996)

Når man inntar litt for mye sinnasprøyte (les: heroin), kan det medføre at man blir litt løs i magen, noe kjære dumme Spud (Ewen Bremner) oppdager her. Ikke nok med at gårsdagens middag har endt i senga, det er også svigemors laken. Oh lord! Trainspotting er kanskje ikke den morsomste dopfilmen i historien, men desidert en av de beste. Ingen tvil i denne verden om det!

3. Røyker dop, heller på øl, krasjer kjærra.
The Big Lebowski (1998)

Det er ingen enkel oppgave å skulle velge ut den beste dopscenen av The Big Lebowski, da hele filmen strengt tatt er «høy» og bare rett og slett briljant. The Dude er på listen over mine drømmemenn. For til tross for at han er fullstendig verdiløs, er han så ufattelig søt. SUKK. Uansett. White Russian er som kjent The Dudes kjærlighetseliksir, og jointen på en god andreplass. I følgende scene blir vi presentert for hele The Dudes mantra: hans søplete ’73 Ford Torino som han finner igjen etter at den forsvant, sammen med sin elskede Creedence Clearwater Revival-tape. Han tar seg en joint og en pils bak rattet og nynner med, helt til han oppdager en boble han mistenker forfølger ham. Så kommer enhvers røykende sjåførs mareritt: Å skulle sprette ut en sigg som spretter inn igjen.

2. «Play it faster! Faster!»
Refeer Madness (1936)

Danser barnet ditt jitterbug og kjører ned folk rett som det er? Forekommer det øksemord og hopping ut av vinduer? Begynner ungen å rope FORTERE, FORTERE hver gang du forsøker å rive av en trall på piano? Da burde du se denne filmen om USAs største fiende: djevelgresset! Verre en syre og heroin, si! I 1936 kom denne uskikkelige filmen forkledd som skremselspropaganda mot marihuana, og endte ufrivillig opp med å bli en av de festligste dopfilmene som finnes. Like før Reefer Madness hadde produsent Dwain Esper regissert den liknende Marihuana, the Weed With Roots in Hell! (1936), og han håpet trolig å gjenta suksessen.

1. Når resepsjonister blir til drager.
Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

I bunn og grunn er hele denne filmen en lang og forferdelig tur ned i syrehullet. Og gjett om det er en episk skildring av et syrehull! Basert på historiene til den noenlunde gale journalisten Hunter Stockton Thomson, treffer vi spaca Johnny Depp i rollen som journalisten selv sammen med hans nedsyrede advokat. Ferden bærer til Las Vegas som ender opp med et fargeforvridd helvete med uante mengder narkotikum i kroppen. Lykke til når resepsjonisten blir til en drage!

 

Noen filmer vi har glemt? Som vanlig blir vi superglade for kommentarer: