Det har jo vært vanlig ganske lenge at svenske skuespillere tar seg jobber i Norge, men siden Jon Skolmen har vel ikke norske skuespillere stått fryktelig høyt i kurs hos broderfolket.

Én fyr man imidlertid bør merke seg, er Emil Johnsen (33). Den norske skuespilleren, med bred erfaring blant annet fra norske teaterscener, spiller hovedrollen i «Isolerad», en lavbudsjettsthriller som før helgen ble satt opp på svenske kinoer. Her spiller han blant annet mot Peter Stormare.

Filmen har vel i sannhetens navn fått litt varierende kritikker, men entusiaster vi stoler på har vært positive. Sjekk for eksempel hva Per Perstrand hos den praktfulle svenske bloggen Weird Science skriver:

«Dette er i selve verket en fenomenal og raffinert thriller som gjør meg stolt over å være svensk. Polanski-innflytelsen er tydelig, i tillegg til lånene fra «Requiem for a Dream» i kaffekokermontasjen som er et stilig innslag i Franks monotone liv (…). Emil Johnsen i hovedrollen er et funn, og spiller overbevisende en tilkneppet og sosialt inkompetent streber hvis bergensdialekt forsterker fjompigheten, men man kan ikke unngå å føle for ham når det begynner å gå til helvete», skriver Perstrand.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd med mottakelsen i Sverige, men det som kanskje er enda kulere er de tilbakemeldingene vi har fått fra utlandet. Vi viste den blant annet under Fantastic Fest i Texas, og fikk en veldig god anmeldelse hos filmbloggen Ain’t it Cool News, forteller Johnsen, på en noe overraskende østlandsdialekt.

– Men karakteren Frank i «Isolerad» er jo fra Bergen?

-Ja, det var liksom en del av storyen at Frank skulle stikke seg ut, og bergensdialekten var et virkemiddel i så måte. For å få til dialekten gikk jeg til en dialektcoach i Stockholm – en bergenser som hadde bodd i Sverige i lang tid.

– Fortell om Frank!

– Han er en veldig ambisiøs karakter, som samtidig er rimelig feig sosialt. Men i møte med nabojenta åpner han seg litt og blir fascinert av henne. Når kjipe og skumle ting skjer, trekker han seg litt tilbake før han etter hvert blir nødt til å ta et valg… Men nå forteller jeg kanskje litt for mye her.

– Ut fra traileren virker det i hvert fall som en temmelig krevende rolle?

– Ja, store deler av filmen er jo bare jeg i ett rom, der jeg reagerer på lyder og ting som skjer. Jeg ble instruert til å reagere på den og den måten, før jeg etter noen sekunder skulle vri hodet til høyre, liksom. Det ble mye av den typen skuespilleri, ikke så mye interaksjon med andre. Men det var gøy, syns jeg – utfordrende, og det krevde masse fokus. Til slutt var jeg ganske sliten.

«Isolerad» begynte som et eksamensfilmprosjekt for de svenske regissørene Johan Lundborg og Johan Storm. Emil, som gikk på Teaterhögskolan i Göteborg, fikk hovedrollen, og da regissørene etter hvert fikk støtte til å gjøre prosjektet om til spillefilm spurte de nordmannen på ny.

Innspillingen av «Isolerad» foregikk i Johan Lundborgs ettromsleilighet:

– Jeg sov i samme seng og dreit i samme toalett som Frank, sier en lattermild regissør i et intervju med Svenska Dagbladet.

Emil Johnsen blir seinere å se i den svenske romantiske komedien «Ego», og blant annet på scenen til Det norske teater.