Vi har gjort det igjen!

Hva?

Jo: Gjennomgått hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene.

Vi anbefaler herved disse godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Netflix

Se «Fauda», sesong to

Denne israelske spenningsserien om jakten på terrorister i de palestinske områdene har vi anbefalt tidligere. Nå har det kommet en ny sesong.

Denne gangen er det IS som gjør sin inntreden i den politiske heksegryta innerst i Middelhavet, og nok en gang må den israelske agenten Doron gi opp planene om en rolig tilværelse som vinbonde for å ta ut en farlig trussel.

Underholdning om palestinakonflikten kunne fort gitt en vond bismak, men vi synes «Fauda» (som betyr «kaos» på arabisk) langt på vei unngår en svarthvitt-framstilling av de forskjellige partene.

Dessuten er serien ekstremt action-pakket, og overrumpler deg stadig med uforutsigbare vendinger.

Vil du heller se…

Noe som gjør deg klokere? «Explained». Nettavisa Vox har perfeksjonert forklaringsvideoer på Facebook. Nå tar de fenomener som monogami og designer-DNA fra bunnen av i kjappe minidokumentarer på Netflix.

Noe morsomt? «Steve Martin og Martin Short: An Evening You Will Forget For the Rest of Your Life». Gamle helter i storform. Og jæskla mye bra banjospilling!

Et sportsdrama? «The Blind Side». Filmen som ga Sandra Bullock en Oscar handler om en hjemløs tenåring som ble en av USAs beste fotballspillere.

HBO Nordic

Se «Billions».

Dette dramaet fra USAs finansverden er inne i sin tredje sesong, og ble løftet enda et hakk denne uka med John Malkovich’ inntreden som russisk oligark. Perfekt casting!

Det som begynte som en katt- og mus-lek mellom den tvilsomme risikokapitalforvalteren spilt av Damien Lewis fra «Homeland» og finanstilsyn-etterforskeren spilt av herlige Paul Giamatti, er etterhvert utvidet til en større fortelling om lojalitet og maktkamp – samtidig som den beholder humoren og underholdningsverdien.

Øker humoren og underholdningsverdien, faktisk.

Vil du heller se…

Tøffe damer? Se «Killing Eve». Avhengighetsskapende kombinasjon av spionspenning og kontorkomedie.

Humor? «Vice Principals». Strålende komiserie om maktkampen mellom assisterene rektorer på en high school.

Noe vondt? «Patrick Melrose». Om en heroinavhengig milliardærarving – og hvordan han ble sånn.

NRK

Se «Liberty».

Det er lite nytt å finne hos NRK denne uka. Vi gjentar derfor at du bør se denne vonde danske serien om skandinaviske nødhjelparbeidere i Afrika på 80-tallet.

De skjeve maktforholdene mellom dem og lokalbefolkningen, og fristelsen til å utnytte seg av dem, er en av handlingsdriverne her.

Det handler også om forholdet mellom voksne og unge, og om interne konflikter mellom de lokale, som skildres uten påtrengende eksotisering. Du vil kjenne igjen Sofie Gråbøl fra «Forbrytelsen» i en sentral rolle.

Vil du heller se…

Humor? «Familien Brun». Om nynazisten som plutselig får en mørkhudet datter.

Romantikk? «En natt». Fint formeksperiment fra skaperne bak «Dag». Perfekt til varme sommernetter.

Periodedrama? «Brønngraverens datter». Erkefransk 2011-film satt til krigens dager. Tradisjonelt – på den gode måten.

TV 2

Se «Brick».

I dag er Rian Johnson mest kjent som Star Wars-regissør, men det var med denne filmen – hans langfilmdebut – at Johnson ble en ettertraktet filmskaper i Hollywood.

«Brick» er en hardkokt nervebiter av en high school-film, og en varm hyllest til klassiske, amerikanske detektivromaner. Joseph Gordon-Levitt spiller hovedrollen som en ensom student som søker svar på hvorfor en ekskjæreste har forsvunnet sporløst, og oppdager at en rekke medstudenter tilhører et narkokartell.

Dama dukker ikke opp igjen, for si det slik, og snart har vår mann en hevn å sette ut i livet.

Vil du heller se…

Et drama fra topp-politikken? «Madam Secretary». Bli med en amerikansk utenriksminister på jobb – og hjemme.

Krim? «Mr. Mercedes». En massemorder og detektiven som jakter på ham. Basert på Stephen King-boka.

Action? «Station 19». Brukbar tidtrøyte om brannstasjonen nedi gata for sykehuset i «Grey’s Anatomy».

Viaplay

Se «Nowhere Boy».

Du behøver faktisk ikke være Beatles-fan for å ha utbytte av denne filmen om John Lennons unge år (skjønt, hvem er ikke Beatles-fan?)

Aaron Johnson fra «Kick-ass» og «Avengers»-filmene gjør en god jobb med å portrettere den fremtidige rockestjerna som fostres opp av en tante før han oppsøker og blir gjenforent med sin biologiske mor. Etterhvert tar rocken en stadig større del av livet, og John former The Quarrymen – bandet som senere ble The Beatles.

Selv Paul McCartney har sagt at han likte «Nowhere Man» så godt at han kunne overse enkelte historiske unøyaktigheter. Du trenger ikke flere anbefalinger enn Paul McCartneys, gjør du vel?

Vil du heller se…

Komedie? «Fresh Off the Boat». Ytterst sjarmerende serie om en 12 år gammel taiwansk gutts møte med USA.

Action? «Lethal Weapon». Serien basert på Mel Gibson-filmene slår buddy cop-rekord i buddy-ness.

Bilfilm? «Baby Driver». Deilig rock og deilige biler gjorde dette til en av fjorårets beste filmer, uansett sjanger.