Gjengen bak «Thelma» har valgt å trekke filmen fra å konkurrere om priser i neste års Amanda-utdeling.

Dette skjer i protest mot kravet om publikumsappell i kategorien for beste film, noe produsentene mener strider mot praksis andre steder i verden, som for eksempel Oscar-utdelingen – hvor «Moonlight» nylig vant for beste film.

«Thelma», som er regissert av Joachim Trier og har Eili Harboe i hovedrollen, har på sin side fått gode anmeldelser både i inn- og utland, og er valgt ut som årets norske Oscar-kandidat.

– «Thelma» har åpenbart publikumsappell, så vi gjør ikke dette for egen del, tvert i mot smerter det oss fordi vi føler «Thelma» vil kvalifisere til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amandaprisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden. Og vi vet dessuten at flere andre framtredende filmskapere vurderer å gjøre det samme om ikke noe blir gjort, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

Videre trekkes filmer som «The Rules For Everything» og «Fluefangeren» inn som eksempler på det som oppfattes som en skjevhet i systemet.

Mens førstnevnte var nominert til hele seks priser, vant regissør Izer Aliu (som vi intervjuet tidligere i år) vant Amanda for beste regi for sistnevnte, uten at noen av dem ble nominert i kategorien for beste film.

– Dersom priser skal deles ut på basis av besøkstall, så er det naturlig at Folkets Amanda går til en av de mest sette filmene på kino. Men nominasjonene og prisen for beste kinofilm må alltid gå til den filmen juryen anser er den kvalitativt beste filmen, uavhengig av kommersiell suksess og størrelsen på lanseringsbudsjettet, sier Robsahm videre.

Uenigheten rundt kravet om publikumsappell har allerede vært heftig debattert.

Tidligere denne måneden svarte Tonje Hardersen, leder for Amanda-komiteen på kritikk fra blant andre Robsahm i en artikkel i Dagbladet:

– Amanda-komiteen vurderer vedtektene fra år til år. Vi tar det til oss og vil diskutere dette under evalueringen.

Hun sa også at årets jury kunne ha tolket reglene vel strengt.

– I ordet publikumsappell ligger det mer enn besøkstall, det kan også være hvordan filmen kommenterer samfunnet og om den har skapt debatt. Det er opp til juryen hvordan de vil vektlegge de ulike momentene i reglementet, sier hun.