Joachim Triers overnaturlige thriller er som kjent årets norske kandidat til Oscar-pris for beste fremmedspråklige film. Med rekordmange påmeldte nasjoner – 92 – er nåløyet for i det hele tatt å bli nominert trangere enn noensinne.

Men en av de viktigste indikasjonene på hvilken vei det bærer ga oss akkurat håp om at «Thelma» kan nå langt – og kanskje føye seg til dokumentar-kortfilmen «Kayayo – De levende handlekurvene» blant de norske filmene som når en kortliste for verdens mest prestisjetunge filmpris i år.

«Thelma» er nemlig blant de seks nominerte i tilsvarende kategori i Critics’ Choice Movie Awards, som deles ut 11. januar av en amerikansk-kanadisk filmkritikerforening.

Treffsikker

Blant de mange filmprisene som deles ut i løpet av vinteren er dette en av de som oftest har kommet Oscar-prisen i forkjøpet.

I sin 22 år lange historie har den vært på linje med Oscar-akademiet 13 ganger i beste film-kategorien, 17 ganger i beste regi-kategorien og 15 ganger i beste skuespiller-kategorien, ifølge filmpris-nettstedet Gold Derby.

Like treffsikker er den ikke i fremmedspråk-kategorien, men vår egen opptelling viser at blant 75 nominerte filmer siden prisen ble opprettet i år 2000, har 26 gått videre til Oscar-nominasjon og 10 av dem vunnet.

De andre som står på Critics’ Choice-lista i år er svenske «The Square», chilenske «A Fantastic Woman», franske «BPM, tyske «In the Fade» og kambodsjanske «First They Killed My Father» – regissert av selveste Angelina Jolie (ja, hun har kambodsjansk statsborgerskap). Alle regnes som svært hete Oscar-kandidater.

del Toro-film med 14 nominasjoner

Potensielle utfordrere til en Oscar-nominasjon for «Thelma» som ikke er funnet verdige av de rundt 300 medlemmene av kritikerforeninga, er blant annet ungarske «On Body and Soul», som fikk Gullbjørnen i Berlin, og polske «Spoor».

I løpet av kort tid vil vi etter alt å dømme få vite hvilke av de 92 ikke-engelskspråklige filmene som er med på kortlista (vanligvis ni) mens vi må vente til nyåret med å få den endelige lista over de fem nominerte.

Ellers er det verdt å merke seg at Guillermo del Toros fantasydrama «The Shape of Water» har truffet juryen som en eller annen vannformasjon du neppe ønsker deg i strandkanten. Den er nominert til hele 14 Critics’ Choice-priser, deriblant beste film, regissør, kvinnelige skuespiller (Sally Hawkins) og beste science fiction-eller-skrekkfilm.

Ingen andre er i nærheten av så mange nominasjoner, men Christopher Nolans krigsepos «Dunkirk» og Greta Gerwigs beste-score-noensinne-på-Rotten Tomatoes-triumf «Lady Bird» er blant dem som har åtte muligheter til å ta hjem statuetter.

Se hele lista over de nominerte her.