Mange av oss sitter igjen med et ikke altfor godt inntrykk av den amerikanske byen Baltimore etter å ha sett HBO-serien «The Wire».

Fiksjon til tross, mye av seriens appell lå i de relativt realistiske skildringene (for alt vi vet) av livet i en by som skakkjøres både fra øverste og laveste hold.

Hvordan er så ståa på gata i Baltimore i dag, over ti år etter at vi fikk se de første episodene av «The Wire»? Ikke helt i vater, skal vi tro traileren til dokumentaren «12 O’Clock Boys», som tidligere i år ble finansiert via Kickstarter.

Dokumentaristen Lofty Nathan har fulgt en guttegjeng i Baltimore med kamera, noe som sikkert krevde sin kamerahåndtering.

Gjengen han følger i filmen er nemlig temmelig drevne på å kjøre stilfullt og raskt nedover gatene på motorsyklene og ATVene sine, helst med så bratt steiling at doningen peker rett til værs – derav navnet på gjengen (og dokumentaren).

Sentralt i filmen står Pug, som med sine tretten år selv mener han er en «grown ass man». Alt Pug ønsker er å bli medlem av gjengen, noe som flere rundt ham vil mene ikke er en altfor god idé. Klokka tolv-gutta er nemlig ikke spesielt populære hos Baltimore-politiet, og vice versa.

Noe som igjen fører til en rekke katt-og-mus-aktige situasjoner i høy hastighet. Etter en dødsulykke i 1999 har nemlig ikke Baltimore-politiet lov til å jakte på motorsyklene i høy hastighet, og skal etter boka la dem være i fred. Slik blir det imidlertid sjelden i praksis, spesielt ikke når gjengmedlemmene tilsynelatende aktivt ypper til bråk med politiet.

Filmskaper Nathan vant tidligere i år den HBO-sponsede prisen for beste nykommer på HotDocs-utdelingen under filmfestivalen i Toronto, der han ble berømmet for måten han hadde klart å komme under huden på de rastløse guttene i Baltimore.

Dokumentaren ble første gang vist under SXSW-festivalen i Austin, der den mottok svært gode tilbakemeldinger fra både publikum og kritikere. Etter festivalen ble filmen raskt plukket opp av Oscilloscope, og skal denne helgen vises i New York og Los Angeles før det planlegges en bred lansering neste år. Vi håper for all del denne dukker opp også på våre breddekanter.

New York Times har skrevet litt om Baltimore-fenomenet tidligere, les gjerne 0gså intervjuet med Lofty Nahtan i Vice.  Her er også en alternativ og litt nedklippet versjon av traileren øverst i saken: