Tittel: «The Platform»
Hvor: Netflix
Hvorfor: En sinnsyk og overraskende film du sent glemmer
Kategori: Horror

Regissør Galder Gaztelu-Urrutia serverer oss et koldtbord av en film med sin spanske sci-fi-skrekk-thriller «The Platform».

Selv om få anbefaler det, kan det noen ganger hjelpe å få ro på tankene ved å tenke på noen som har det verre. Du kan for eksempel tenke på protagonisten Goreng

Det minst troverdige med «The Platform» er at Goreng frivillig har valgt å plassere seg i en lukket sylinder i seks måneder fordi han vil slutte å røyke. Men det har han altså, og dermed sagt ja til å delta i et sosialt eksperiment drevet av den spanske staten. 

Før han blir ønsket velkommen inn i det som viser seg å være et umenneskelig mareritt, må han svare på noen rare spørsmål, deriblant hva som er hans favorittrett. Snegler med hvitløkssmør, svarer han. Lite vet Goreng at mat er selve fundamentet i sylinderen. 

Han våkner opp i et rom sammen med en gammel mann med en veldig skarp kniv. Det i seg selv kan være ganske ubehagelig, spesielt når den ene tingen Goreng insisterte på å ha med inn i sylinderen var boka «Don Quijote».

I rommet finnes en vask, to senger og et stort hull i midten. Både over og under er det tilsvarende rom med to personer i. Det er umulig å si hvor mange nivåer som finnes, men gamlefar vet at det i hvert fall er over 100. 

Konseptet for eksperimentet, og dermed filmens plott, er enkelt i teorien: Hver måned våkner to mennesker opp på et tilfeldig nivå i sylinderen.

Fra nivå 0, det øverste, sendes det hver dag en plattform nedover, stappet til randen med alles favorittretter. På de første nivåene bugner det av vin, kaker og gastronomiske vidundere. På hvert nivå blir plattformen stående en liten stund, og man kan spise så mye man vil på tiden man har.

Det sier seg selv at jo lenger ned plattformen kommer, jo mindre mat er det. Du har ikke akkurat vunnet i lotto om du våkner på nivå hundre-og-noe. Er plattformen tom når den stanser hos deg, ja, da har du ikke noe mat. Og sånn er det i en hel måned. 

Målet er å se om mennesker frivillig tyr til solidaritet eller grådighet. Dette tvinger selvfølgelig menneskene på de nedre nivåene til å tenke kreativt, og det er ikke et vakkert syn. 

Kannibalisme og rare oversettelser

Denne spanske godbiten er ikke for de sarteste. Jeg kan røpe så mye som at du må tåle å se både tortur og kannibalisme. Men filmen er ingen splatter, vi snakker ikke den spanske versjonen av «Hostel». Snarere en slags kombo av «Battle Royale» og «Hunger Games»

Filmen søker å svare på et enkelt spørsmål: Klarer mennesker å være solidariske? Hvis du vet at det er uendelig mange mennesker under deg som også trenger mat, velger du likevel å trøkke all kaka du klarer inn i kjeften før plattformen glir videre ned i avgrunnen? 

«The Platform» er spennende, eksplisitt og psykologisk interessant. Etter å ha holdt pusten i nærmere to timer, pustet jeg lettet ut til rulleteksten og tenkte for meg selv at jaggu kunne vi hatt det verre.

Jeg er i hvert fall isolert i en leilighet på Løkka og ikke i en tortur-sylinder i Spania.

Forresten er det to tips du bør ta med deg på veien, hvis jeg ikke skremte deg bort fra play-knappen: Filmen finnes også dubba til engelsk, men det fungerer ikke veldig bra. Kjør den på originalspråket med tekst. Og leter du etter den på den norske netflixen, har den fått den norske tittelen «Hullet». Et hull og en plattform er ikke det samme, så hvorfor de valgte å lande på akkurat den tittelen er underlig. Nuvel!

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!