Norske krimlesere kjenner karakteren Evert Bäckström som en av tidenes største politiantihelter i skandinavisk sammenheng. Han er en uhelbredelig rasist, sjåvinist, er overvektig og sliter med elendig kroppshygiene.

Han er imidlertid også en strålende politimann.

Nå er det – etter flere år på prosjektstadiet – klart at Leif G.W. Perssons karakter tar skrittet over til amerikansk tv-serieverden, melder The Hollywood Reporter.

Det er tv-kanalen Fox som nå har plukket opp serien, og de planlegger å starte innspillingen så snart som mulig. Planen er i første omgang å produsere 13 episoder.

Rainn Wilson, komiker og skuespiller som blant annet er kjent fra amerikanske «The Office» (der han var en av våre favorittkarakterer), skal spille hovedrollen som Bäckstrom, mens Hart Hanson («Bones») blir seriens showrunner.

– Jeg kunne ikke vært gladere over å få sjansen til å kaste meg over rollen som detektiv Everett Backstrom (som blir det engelske navnet på karakteren, red. anm.). For en skuespiller er det sjeldent å få bryne seg på en rolle med såpass intelligens, humor og kompleksitet. Han er en raggete misantrop med et briljant sinn og et hjerte av piggtråd, sier Rainn Wilson til The Hollywood Reporter.

Persson blir for øvrig med som utøvende produsent (uvisst i hvilken grad han kommer til å bidra kreativt), og trolig kommer nyheten om at tv-serien nå har fått grønt lys også som en gledelig overraskelse på ham.

Serien hang nemlig i en særdeles tynn tråd da kanalen CBS – som opprinnelig bestilte pilotepisoden – takket nei til serien. Piloten dukket til og med opp på Youtube, noe som ble ansett for å være et sikkert tegn på at prosjektet var gravlagt for godt.

leif

Nyheten om at «Backstrom» nå blir tv-serie må jo anses for å være nok et eksempel på amerikansk tv-industris enorme apetitt for nordisk krim.

Tidligere har jo både «Broen» og «Forbrytelsen» blitt til amerikanske serier, mens «Those Who Kill» (basert på danske «Den som dræber») med Chloë Sevigny kommer i mars.

Dessuten planlegger NBC sin egen variant av «Lærkevej», og det bør jo også nevnes at 20th Century Fox har kjøpt rettighetene til en «Mammon»-remake (selv om det naturligvis ligger et stykke fram i tid før den eventuelt kan bli en realitet).

Antihelten Evert Bäckström var for øvrig sist å se på svenske tv-skjermer i jula 2012, i Claes Malmbergs kritikerroste skikkelse i serien «En pilgrims död». Denne ble også vist på NRK.