Årets mest etterlengtede tv-serie, skrev vi tidligere i år om Aaron Sorkins HBO-serie «The Newsroom». Sorkin er, om ikke du visste det, manusforfatteren bak tv-serier som «Presidenten» og «Sports Night», og filmer som «The Social Network», «Moneyball» og «Charlie Wilson’s War».

Kombinasjonen Sorkin, HBO og en skokk supre skuespillere gjorde det vanskelig å holde forventningene i sjakk, men da premieren nærmet seg dukket det opp noen som helte flere liter kaldt vann i blodet vårt.

En skikkelig sur anmeldelse, signert Emily Nussbaum i The New Yorker.

Kort fortalt handler «The Newsroom» om livet i kulissene bak et amerikansk aktualitetsprogram. Hovedperson er nyhetsankeret Will McAvoy (Jeff Daniels), en litt vanskelig fyr med mye integritet som samtidig er fryktelig oppgitt over tilstanden i dagens journalistikk, der kommersielle og politiske hensyn veier tyngre enn objektiv og faktabasert reportervirksomhet.

Men indignasjonen er en form for moralsk eksem som gir seerne kløe, mener Nussbaum.

Nå er ikke dette første gang Aaron Sorkin blir anklaget for moralisme – serien «Studio 60 on the Sunset Strip» var for eksempel stappfull av alt-var-bedre-før-budskap.

Men «The Newsroom» behandler også seerne som idioter, den baserer seg på misforståelsen at flere ord betyr «mer intelligent», og karakterene er velkjente Sorkin-arketyper som de normalt gode skuespillerne ikke kan gjøre stort med, skriver Nussbaum i sin anmeldelse.

Du verden.

Så hadde det ikke vært så galt om Nussbaum og The New Yorker var alene om sine innvendinger, men slik er det definitivt ikke. Snarere kan det virke som om anmeldelsen åpnet opp for en flodbølge av Sorkin-kritikk.

Hank Stuever i Washington Post mener serien er totalt overskrevet. Husker du den legendariske «You Can’t Handle the Truth»-talen til Jack Nicholson i «A Few Good Men»? Den var såklart fantastisk. Men hva skjer når det kommer for mange monologer på rad som likner på den?

– Sorkin henfaller til selvparodi, og seerne må bare forbløffes av hvor fort serien går til helsike, skriver Stuever.

Alessandra Stanley i The New York Times har også en velskrevet halvslakt av serien. Hun påpeker at Sorkin kritiserer kanaler som Fox News og liberale MSNBC for sin partiske og fingerpekende journalistikk. Samtidig går «The Newsroom» i akkurat samme fella – den ville vært mye bedre om ikke den var så harmdirrende og heller fortalte historien litt mer dempet.

«The Newsroom» har kanskje rett, men sier det på feil måte, skriver Stanley.

Aller mest negativ av anmeldelsene vi har lest til nå er Glenn Garvin i Miami Herald. Han irriterer seg over at en av karakterene i serien utbryter: «Jeg vil mye heller lage et bra show for noen få hundre mennesker enn dritt for millioner».

Garvin leser dette som Sorkins egen holdning, noe han mener er både rart og arrogant. Mener Sorkin virkelig at populært er dritt, mens upopulært er bra?

– Særlig er dette rart siden «The Newsroom» representerer et tredje alternativ: En dårlig serie som samtidig kommer til å bli fryktelig upopulær, skriver Garvin.

Uff. Nesten så vi syns synd på Sorkin nå (selv om det naturligvis finnes unntak, som denne hyllesten i San Jose Mercury News). Og at han er under et visst press kan kanskje det dårlige humøret han nylig utviste i et intervju med The Globe and Mail være et tegn på.

Comoyo Filter er for øvrig svært ivrige etter å komme med vår dom, men vi har lyst til å se flere episoder på lovlig vis før vi kommer med en anmeldelse.

Første sjanse til å se «The Newsroom» på norsk tv blir via Canal Plus.