Med jevne mellomrom kommer det et nytt ubåtdrama på film eller tv – forståelig nok, siden ubåten er et begrenset rom med  potensial for mye spenning.

Filmer som «Das Boot», «Jakten på Rød Oktober», «K-19 – The Widow Maker» og «Rødt Hav» er gode eksempler på interessante og spennende ubåtfilmer.

Felles kjennetegn for sjangeren er blant annet sonar-lyden (ping!), synkeminer, periskop som bryter vannflaten, kaptein med kikkert, at alle ombord på båten må være musestille mens en destroyer passerer like over dem, og at en radiomann sitter og nilytter i et headsett mens alle står og ser på.

«Last Resort» begynner som en serie som har alt dette på plass. I tillegg skal vi imidlertid også innom mytteri, kjærlighetsintriger, atomraketter og et intenst maktspill.

Mannen bak denne serien er den gamle tv-ringereven Shawn Ryan, som er mest kjent som hjernen bak den glitrende LA- politiserien «The Shield».

«Last Resort» er lagt til nær, om ikke umiddelbar, framtid, og følger en amerikansk atomubåt ut på tokt. Allerede i første episode går det til helvete.

Kaptein Marcus Chaplin (Andre Braugher) er i farvannet utenfor Pakistan for å plukke opp et Navy Seal-team. Helt uten forvarsel får han beskjed om å fyre av to atomraketter mot Pakistan.

Ordren kommer gjennom en gammel nødkanal som kun skal benyttes dersom Washington er angrepet og satt ut av spill. Kapteinen blir skeptisk til ordrens autentisitet og ber om at den blir sendt gjennom den korrekte kanalen.

Han får da beskjed om at han er avsatt og at nestkommanderende (Scott Speedman) skal overta. Nestkommanderende har et far/sønn-forhold til kapteinen og nekter også å adlyde ordre. Dermed blir de umiddelbart angrepet av et annet amerikansk fartøy. De unnslipper med nød og neppe, og søker nødhavn på en eksotisk (fiktiv, fransk) øy i det indiske hav. To bombefly er straks på vei mot øya.

Kaptein Chaplin sender så to atomraketter i retning Washington og sier at dersom de ikke respekterer en to hundre kilometer frisone rundt øya de er på, så styrer han rakettene rett i Det hvite hus.

Intenst!

USA sender to atomraketter mot Pakistan likevel. Våre venner i ubåten innser at de nå er som fiender å regne av sin egen stat.

Så får vi vite at et militærkupp har funnet sted i USA, uten at vet ikke hvem som står bak. Kaptein Chaplin har imidlertid et ess i ermet: Ubåten hans har en ny teknologisk innretning som gjør at fartøyet blir usynlig på radar. I tillegg han har 17 atomraketter ombord.

Chaplin og co må så jobbe for å bevise at de har handlet rett.

På papiret er dette et mildt sagt fascinerende plott. Bare så synd da at ubåten er bemannet med b-skuespillere herfra til månen. Damene ombord er uinteressante babes, og mennene er hunks med colgatesmil. Kun Braugher har litt karisma. Kanskje også Robert Patrick, mest kjent som «T-1000» i «Terminator 2».

I tillegg til labre skuespillerprestasjoner har skaperne også lagt inn et komplett uinteressant kjærlighets-subplott. Øya de er på er i tillegg bosatt av gangstere som lager problemer – helt unødvendig å flette inn i en serie der det skjer så mye fra før.

Og dermed får serien altfor mye preg av en b-actionfilm.

Det som er mest overraskende er at det altså er overnevnte Shawn Ryan som står bak denne serien. «The Shield» fikk hele syv sesonger. Siden den gang har Ryan laget tv-serien «The Chicago Code» som (ufortjent) ble kansellert etter bare en sesong.

Om «Last Resort» får mer enn én sesong blir jeg veldig overrasket.

  • Denne anmeldelsen er basert på de fire første episodene av serien. Premiere blir på TV3 torsdag 15. november kl. 22.30