I påvente av mer gjennomreflekterte anmeldelser er det bare å konstatere at mange forlater førpremierene på den nye Star Wars-filmen i opprømt tilstand.

Noe av dette kan man sikkert tilskrive all viraken rundt det å være på festforestilling med en av årets mest etterlengtede blockbustere – men når regissør Rian Johnson har fått i oppdrag å lage hele den neste Star Wars-trilogien taler jo det sitt om at «Breaking Bad»-regissøren har fått til noe stort.

Uten å spoile noe er det også mulig å oppsummere noen av reaksjonene, både positive og negative, som synes å gå igjen.

Som at motsetning til forløperen, «The Force Awakens» (2015), legger ikke «The Last Jedi» seg tett opptil noen av filmene i den originale trilogien (eller forløpertrilogien, for den saks skyld). Filmen skal ha en struktur som er ny i Star Wars-sammenheng og inneholder naturligvis svære scener og avsløringer man for all del ikke må få spoilet før man ser filmen.

Mange hyller dessuten skuespillerprestasjonene, særlig veteranen Mark Hamill (Luke Skywalker) og nykommeren Kelly Marie Tran.

Kelly Marie Tran og John Boyega.

Andre advarer om at filmen føles lang (den varer i to og en halv time), at den er forholdsvis kompleks og byr på mye informasjon.

Det kan bety at dette ikke bør være førstevalget på kino hvis du er ubevandret i George Lucas’ romoperaunivers.

«The Last Jedi» har ordinær premiere onsdag. Da kommer også de norske anmeldernes dom over den åttende filmen i sagaen om Skywalker-klanen.

Her er et assortert utvalg spoilerfrie reaksjoner fra filmfolk og kritikere som har sett filmen:

Bonus-funfact:

«The Last Jedi» er ikke bare den siste filmen Carrie Fisher (Leia Organa) skulle komme til å medvirke i – den er også debutfilmen til bikkja hennes, Gary – kjent fra utallige intervjuer de siste årene.  Rian Johnson har nemlig bekreftet at det er Gary vi ser i bakgrunnen i denne scenen:

Bonusbonus: Fersk bakomfilm

Lucasfilm droppet denne i går; en gjennomgang av de viktigste opptaksstedene for filmen.