I utgangspunktet ser «The Following» ut som en ganske vanlig purk-jager-seriemorderserie. Drapsmannen er kjempesmart. Politimannen også – men han har alkoholproblemer og har egentlig fått sparken. Nå får han en ny og siste sjanse.

Vi har hørt det før, for å si det slik.

Men serieskaper Kevin Williamson, også manusforfatter bak «Scream»-serien og «I Know What You Did Last Summer», har et par ekstra triks i ermet.

47-åringen har alltid vært fascinert av seriemordere og har hele skrivekontoret fylt med bøker om temaet. Fra en FBI-kilde har han hørt at det går 300 seriemordere løs i USA.

Hva om alle disse menneskene er medlemmer av et slags nettverk?, tenkte Williamson. Hva om de har fans som vil ofre sine liv for dem? Hva om de har dedikerte følgere?

Og dermed var ideen til «The Following», med premiere på TVNorge 17. mars, født. En serie som har vært et sjeldent lyspunkt blant vinterens nye amerikanske serier.

–  Jeg ville at dette skulle bli en neglebitende, på-kanten-av-stolen-aktig thriller. Jeg ville skrive noe som føltes friskt og interessant, med et konsept som ingen hadde sett før, sier Williamson til Comoyo Filter.

«The Following»s skurk heter Joe Carroll (spilt av James Purefoy). Han er en briljant engelskprofessor som dreper 14 jenter på bestialsk vis, og deretter skjærer ut øynene deres. Nå er han på rømmen.

Den fordrukne FBI-agenten Ryan Hardy (som spilles av Kevin Bacon) var mannen som fanget Carroll for ti år siden, og som nå blir overtalt til å forsøke å sette ham fast en gang til. Men oppgaven får plutselig langt større dimensjoner når det kommer fram at seriedrapsmannen har en genial mesterplan, og et ukjent antall hjelpere. En kult.

– Vet du hvordan serien skal ende?

– På en måte. Jeg vet i alle fall hvordan første sesong skal avsluttes og hvordan den kan bevege seg inn i den neste. Om det blir en neste sesong, da. Foreløpig har jeg fått en bestilling på 15 episoder, med en begynnelse, midtdel og slutt, men har også en teaser for neste sesong. Om vi får fornyet kontrakten er vi klare, sier Williamson og smiler lurt.

– Noen av scenene i «The Following» minnet meg litt om David Finchers «Se7en»?

– Jeg elsker «Se7en» og «Nattsvermeren», men det er ikke så mange andre filmer som har inspirert denne seriene. Jeg vil heller se på bøkene. Jeg, som Joe Carroll, elsker Edgar Allan Poe, og da jeg vokste opp leste jeg alle bøkene hans. Alle snakker om vår vold, men ingenting er mer voldelig enn Poes historier. Jeg falt fullstendig for hans romantiske periode. Det er noe virkelig skremmende med den epoken og skrivestilen han hadde. Så jeg ville at denne serien skulle bli en moderne versjon av det.

– Tror du publikum vil få det med seg?

– Vel, om det ikke skjønner alle vinkene og nikkene, så håper jeg de kan kose seg med thrilleren.

Produsent og manusforfatter Kevin Williamson.

– «The Following» er en usedvanlig voldelig serie til å gå på en mainstreamkanal som Fox. Har dere måttet kjempe for å gjøre den såpass grafisk?

– Ja. Men jeg har gjort såpass mange voksenfilmer at jeg kjenner til dette lille spillet. Jeg skriver heller inn litt for mye enn litt for lite, så når sjefene ser opptakene, og de ber meg om å kutte det voldeligste, så er jeg der jeg egentlig vil være, sier Williamson.

– Hva slags følelse ønsker du at seeren skal sitte igjen med?

– Jeg vet ikke om du husker David Cronenbergs «Scanners»? Husker du når fyrens hode eksploderer? Vel, det er ikke mye mer som skjer før slutten av den filmen – men du sitter på kanten av stolen din hele veien, og du vet ikke hva som kommer rundt neste sving, fordi alt kan skje. Det liker jeg.

«The Following» starter altså på TVNorge 17. mars.