Ukens tredje romantiske rett-på-VOD-komedie er produsert av komediekongen Judd Apatow, noe som i seg selv er en garanti for at «The Five-Year Engagement» vil være severdig – og noe litt utenom det vanlige. Filmen er dessuten skrevet av «Muppet Show»-entusiastene Nicholas Stoller og Jason Segel.

Sistnevnte spiller også hovedpersonen Tom Solomon, som vi først møter mens han er i ferd med å fri til kjæresten Violet (Emily Blunt).

De møtte hverandre ett år tidligere, under en nyttårsfest der temaet var «Dikt opp din egen superhelt». Så Tom var utkledd som «Super Bunny» i rosa kanindrakt, mens britiske Violet var utkledd som Prinsesse Diana. Nå står de klare til å gifte seg, men bryllupet blir utsatt etter at Violet får virkeliggjort den akademiske drømmen om en toårs postdoktor-stilling på Universitetet i Michigan. Null problemer. Ingen hast. De kan jo gifte seg senere.

Tom tar tilbakefallet med fatning, og blir gladelig med på flyttelasset til Ann Arbor, Michigan. En vinterkald, snødekket ødemark som er veldig langt fra deres urbane hverdag i San Francisco.

Tom takket nei til en stilling som kjøkkensjef på en trendy restaurant i San Francisco, men sliter med å overhode finne en jobb i Michigan. Til slutt ender han opp på kjøkkenet til smørbrødbaren Zingerman’s (et virkelig sted, som angivelig lager de beste smørbrødene i Michigan). Oppholdet i Wolverine-staten tærer litt på forholdet mellom Tom og Viola, men to år går jo tross alt fort.

Så får Viola utvidet prøvetiden på universitetet, og Tom må belage seg på et par år til i ødemarken. Bryllupet utsettes enda en stund, mens Violas søster Suzie (Alison Brie) gifter seg og får barn med Toms rølpete bestekompis Alex (Chris Pratt).

Viola er for opptatt av psykologistudier, karrieremulighetene og samarbeidet med den karismatiske professoren Winton (Rhys Ifans) til å legge merke til akkurat hvor deprimert og ulykkelig Tom er. Han gror et veldig ukledelig skjegg, går rundt i hjemmelaget strikkegenser og tilbringer fritiden med det eneste man kan gjøre i byen: rådyrjakt, sammen med den akademiske gressenkemannen Bill (Chris Parnell).

Tom er villig til å ofre mye for kjærligheten, selv om det innebærer å miste livsgnisten, sin mentale helse og sin mojo. Men alt går veldig galt mens forlovelsen deres nærmer seg femårsdagen, og Violet roter med professoren i fylla. Tær blir amputert, piler blir skutt i lår og vi får en veldig lusen imitasjon av Elmo fra «Sesam Stasjon».

Det er befriende å se en romantisk komedie der folk stort sett behandler hverandre bra, fremfor å krangle og konstruere melodramatiske intriger for å holde historien gående – sånn som er normen i denne sjangeren. «The Five-Year Engagement» er allikevel en ujevn film, som under den siste tredjedelen følger formelen mer enn den burde. Men jeg er villig til å tilgi mye i en romantisk komedie, så lenge filmen behandler både publikum og hovedpersonene som voksne, oppegående mennesker.

Som de fleste Judd Apatow-produksjoner er «The Five-Year Engagement» i lengste laget, og klokker inn på over to timer. Med en stor dose improviserte morsomheter, vittig dialog og en rolleliste full av dyktige komikere. Filmen er regissert, delvis skrevet og produsert av Jason Segels faste samarbeidspartner Nicholas Stoller, som også sto bak «Forgetting Sarah Marshall» (2008) og den Segel-frie oppfølgeren «Get Him to the Greek» (2010). Førstnevnte gjorde det skarpt på kino, sistnevnte ble sluppet rett på DVD.

Her er trailerne til begge to:

«The Five-Year Engagement» når ikke opp til de beste Judd Apatow-produksjonene, men når vi snakker romantiske komedier er dette allikevel en uforbeholden suksess. Filmen rører ved noen ubehagelige sannheter om hvordan forhold fungerer (eller eventuelt ikke gjør det), kompromissene man må inngå og hvor vanskelig balansegangen mellom karriere og familieliv kan være nå.

Jevnlig skikkelig morsom, innsiktsfull og laget med en intelligens som bør oppmuntres. Så tommelen opp, tross alt.

Lysten på å se flere Judd Apatow-produksjoner etter dette? Vi kan helhjertet anbefale disse:

TV-serien «Freaks & Geeks» (2000):

«Anchorman: The Legend of Ron Burgundy» (2004):

«The 40 Year Old Virgin» (2005):

«The TV Set» (2006):

«Knocked Up» (2007):

«Superbad» (2007):

«Pineapple Express» (2008):

«Funny People» (2009):

«This is 40», som kommer til våren 2013:

«Anchorman 2: The Legend Continues», som forhåpentligvis kommer i løpet av neste år: