Den Oscar-nominerte dokumentaren «The Act of Killing» er et banebrytende verk som forteller historien om folkemordet i Indonesia på 60-tallet, sett fra perspektivet til mennene som sto bak – menn som i dag er folkheleter i Indonesia.

Det var et årelangt arbeid, og regissør Joshua Oppenheimer møtte og filmet 40 av de ansvarlige bak folkemordet før han endelig møtte filmens hovedperson, Anwar Congo.

Til The Hollywood Reporter forteller Oppenheimer at han nå forbereder seg på å slippe den indirekte oppfølgeren «The Look of Silence».

– En familie av overlevende finner ut hvem som drepte sønnen deres på grunn av arbeidet mitt med de første 40 gjerningsmennene før jeg møtte Anwar. Den yngste broren i familien bestemmer seg for å konfrontere mennene som gjorde dette mot broren hans, og filmen handler om den prossessen, forklarer han.

ActOfKilling

Samtidig kommer det frem at Oppenheimer nå daglig mottar drapstrusler på Facebook og Twitter, fordi makthaverne og de paramilitære grupperingene i Indonesia som fortsatt nyter godt av ugjernignene er misfornøyde med fokuset filmen har satt på landets mørkeste åpne hemmelighet.

– De ønsker kanskje at spørsmålene som filmen stiller skal forsvinne, med det vil de ikke. «The Look of Silence», som jeg skjøt før «The Act of Killing» ble sluppet – i visshet om at jeg antagelig ikke ville ha mulighet til å returnere til Indonesia – vil bli sluppet senere i år, lover regissøren.

Som med Oppenheimers forrige film vil også «The Look of Silence» ha med dokumentar-ringrevene Werner Herzog og Errol Morris som eksekutive produsenter.

«The Act of Killing» er forøvrig delvis norskprodusert. Filter har tidligere spurt medprodusent Torstein Grude i stavangerbaserte Piraya Film om akkurat hvor norsk filmen er:

– Det er ingen grunn til å kimse av det norske bidraget til «The Act of Killing». Piraya har vært med på produsentsiden, svært omfattende visuell postproduksjon er gjort i Norge, Elin Øyen Vister er filmens komponist og til sammen to millioner norske kroner var med på finansieringen av produksjon og distribusjon, fortalte Grude.

Han la også til at en av filmens regissører, Christine Cynn, nå er bosatt i Tromsø.