Den siste uka har debatten om mangfold fullstendig overskygget samtalen om FILMENE etter at Oscar-nomasjonene ble offentliggjort forrige uke.

Som i fjor var det bare hvite skuespillere som var nominert, mens sterke filmer laget av folk med minoritetsbakgrunn – som «Straight Out of Compton», «Beasts of No Nation» og «Creed» – i stor grad ble oversett.

Det har fått folk som ekteparet Jada Pinkett og Will Smith samt Spike Lee (som til og med skulle få ærespris!) til å erklære at de holder seg hjemme. Michael Moore, George Clooney og Lupita Nyong’o er blant dem som har sympatisert. Debatten gikk hele veien fra hashtagen #oscarssowhite til forsidevits på tabloidavis.

New York Post på torsdag.
New York Post på torsdag.

Nå annonserer det amerikanske filmakademiet – Academy of Motion Picture Arts and Sciences – omfattende endringer i regelverket for å gjøre noe med skjevheten.

Oscar-foreninga, som har flere tusen medlemmer fra amerikansk og internasjonal filmindustrio og ofte har blitt kritisert for å være i overkant konservativ, lover faktisk å doble kvinne- og minoritetsandelen på fire år, skriver blant annet AP.

Det blir blant annet slutt på livstidsmedlemsskap for de aller fleste – fra nå av må du må gjort minst ett arbeidsslag i bransjen hvert tiende år for å beholde stemmeretten (!) – og styrer og komiteer skal utvides for å gi plass til mennesker med forskjellig bakgrunn, annonserte akademipresident Cheryl Boone Isaacs (avbildet øverst sammen med skuespiller Chris Pine) i et brev til medlemmene i dag.

Om dette faktisk FUNKER, finner vi vel først ut av når nominasjonene for 2017 annonseres om et år.