Netflix

Se «Call Me By Your Name» (film fra 2017).

Tenk – for bare to og et halvt år siden var Timothée Chalamet lite annet enn en veldig lovende, ung skuespiller med et vanskelig navn. I dag har 23-åringen velfortjent status som Hollywoods aller største stjerner.

Denne uka er han først og fremst aktuell som Henry V i filmen «The King», også den på Netflix og formodentlig verdt en titt hvis du er i stemning for en gritty Shakespeare-adaptasjon med folk som Joel Edgerton, Ben Mendehlson og Robert Pattison i biroller.

Det var imidlertid med «Call Me By Your Name» at TIM-O-TEY CHA-LA-MEY (tror jeg det uttaleles) sin karriere tok av for alvor.

Og det er hit du skal gå for å forstå hvorfor – rolletolkningen som 17 år gammelt vidunderbarn og introvert bokorm som opplever den store kjærligheten for første gang, er formelig glødende og flere ganger kåret til en av de mest minneverdige fra tiåret vi er i ferd med å legge bak oss.

Filmen er satt til 1983 og følger rollefiguren gjennom en sommer i billedskjønne Lombardia, der han bor sammen med sin professorpappa. En av sistnevntes studenter, den 24 år gamle Oliver – spilt av Armie Hammer – flytter inn for å hjelp til noe skolegreier, og så oppstår det gradvis varme, hemmelige følelser som skildres både fint, romantisk og etterhvert litt vondt.

Vil du heller se…

En dyster tegnefilm? Se «BoJack Horseman» (animasjonsserie, 2014-19). Sterk satire om deprimert hestemann. Ikke i nærheten av så dumt som det høres ut.

En underholdende eventyrfilm? Se «Jumanji – Welcome to the Jungle» (film fra 2017). Remake av Robin Williams-hiten – med Dwayne Johnson i hovedrollen og en svært original vri.

En rå komedie? Se «Dolemite Is My Name» (film, 2019). Sjukt morsom obskønitets-fest med Eddie Murphy tilbake i godt, gammelt slag.

Viaplay

Se «Leave No Trace» (film fra 2018). 

Dette er (nest etter teddybjørn-eposet «Paddington 2») den filmen med flest anmeldelser som har oppnådd hundre prosent score på filmanmeldelses-aggregatoren Rotten Tomatoes. Altså har den utelukkende fått betingelsesløst gode anmeldelser.

Har du både Viaplay og så mye som et snev av tiltro til verdens filmanmelderkorps er det altså ikke noe mer å lure på.

Filmen handler om en militærveteran fra Irak-krigen med posttraumatisk stresslidelse som tar med seg sin 13 år gamle datter, vender samfunnet ryggen og drar for å leve i de dype skoger.

Det synes ikke barnevernet er helt greit, men et forsøk på å returnere til et normalt liv går heller dårlig for den tidligere soldaten. Bare lyden av et helikopter får faresenteret i hjernen hans til å fyre på alle plugger.

Reisen tilbake til isolasjonen ute i naturen er imidlertid full av prøvelser, og etterhvert blir det sentrale spørsmålet om det er riktig å påtvinge datteren et slikt liv. Det er en tematikk denne filmen behandler både nyansert og med en beundringsverdig avhold fra billig sensasjonalisme.

Vil du heller se…

En grinefilm? Se «Kapernaum» (film fra 2018). Hjerteskjærende odyssè med 12-årig skuespillerfunn i sentrum.

Krim-stayer? Se «The Blacklist» (serie, 2013-19). Startet med spennende premiss og har klart å utvikle seg nok til at vi henger med etter – dæggærn – sju sesonger.

Mørk kunstfilm? «The House That Jack Built» (film fra 2018). Det uhyggeligste Lars von Trier har laget siden «Antichrist».

HBO Nordic

Se «Castle Rock» (serie, 2018-19).

Vi er halvveis i sesong 2 av serien som skaper et helhetlig univers av figurer, steder og fortellinger fra Stephen Kings mildt sagt omfangsrike litterære produksjon, og dikter videre på dem.

Det er en tilnærming som på mange måter minner om det Damon Lindelof gjør i «Watchmen», og også i «Castle Rock» er blir det dypt fascinerende for den som er kjent med originalverkene. Samtidig som jeg vil tro det er underholdende nok for den som ikke har noe bakgrunnskunnskap.

I sesong 2 blir horror-romanen «Misery», den der en ravgal kvinne kidnapper sitt hardt skadde forfatteridol, smeltet  sammen med vampyrboka «Salem’s Lot». Begge er blant Kings beste og mest kjente bøker, og resultatet er horror-tv godt som noe.

Vi gleder oss også over å se Tim Robbins i en Stephen King-relatert produksjon igjen, både fordi det gir assosiasjoner til klassikeren «Frihetens regn» og fordi Robbins er suveren som døende patriark og jernvarehandler med lyssky bedrifter på si’.

Vil du heller se…

Fantasy? Se «His Dark Materials» (serie, 2019). Ytterst vellaget gjenfortelling av Philip Pullmans populære romantrilogi.

Et parallelt bizarro-univers? Se «Watchmen» (serie, 2019). Ny historie satt til 30 år etter hendelsene i Alan Moores legendariske tegneserie.

Historietime med shwung? Se «Catherine the Great» (miniserie fra 2019). Påkostet og brusende fortelling fra det russiske hoff med Helen Mirren som keiserinne.

TV  2 Sumo

Se «Jackie» (film fra 2016).

Filmen der Natalie Portman spiller Jackie Kennedy som skjørt nervevrak i den første tiden etter drapet på ektemannen John F.

Du vet, han som var president helt til han fikk en slutt på tradisjonen med å kjøre statsoverhoder i åpne biler gjennom tettbygde strøk.

Gjennom den høyt respekterte, men også mystiske og tilbaketrukne amerikanske førstedamens første møte med en journalist etter den tragiske skytingen, får vi et usedvanlig nært portrett.

Og en litt odd, men likevel betagende skildring av et menneske som må prosessere sitt livs store krise i helt ualminnelige omstendigheter. Det er en skildring som går til tider går farlig nær parodien, men beholder troverdigheten.

Bonus: Den aller siste filmopptredenen til skuespillerlegenden John Hurt (1940-2017), som spiller prest og Jackies fortrolige samtalepartner.

Vil du heller se…

En annerledes familieskildring? Se «Shoplifters» (film fra 2018). Om en fattig familie som lever av butikktyverier og tar på seg å huse og skjule et forsømt barn.

Drama om rikinger? Se «MotherFatherSon» (serie fra 2019). Richard Gere er familieoverhode med fremmedgjort ekskone, narkoman sønn og gravejournalister på nakken.

Mafiaserie? Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019). Forest Whitaker i tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.

NRK TV

Se «Vår tid er nå» (serie 2017-19).

Tredje og siste sesong av den prisbelønte, ambisiøse dramaserien om familien Løwander, som driver restaurant i Stockholm og som vi har fulgt gjennom de første tiårene etter Den andre verdenskrig.

«Vår tid er nå» har aldri vært noen nyskapende tv-serie, men gjenbruker klassiske fortellergrep og intriger med kløkt – og pakker dem inn i de ypperste produksjonsverdiene den gamle stormakten på den andre siden av Svinesund kan mønstre.

Nå er handlingen kommet til skjebneåret 1968, en ny generasjon er blitt voksen, ungdomsopprør er blitt en greie og det setter selvsagt fine borgerlige familier på en og annen prøve.

I første episode forbereder livsnyteren Nina og datteren hennes åpningen av et nytt diskotek, en potensiell konkurrent til brorens nattklubbetablissement. Og ja, det blir mer Nina-og-Calle-drama. Selvsagt blir det det.

Vil du heller se…

Sosialrealisme? Se «Skitten snø» (serie, 2019). Råbra NRK-drama fra det norskpakistanske miljøet i Groruddalen.

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.