Quentin Tarantino er tilsynelatende inne i en litt råtten periode av livet sitt.

I forrige uke ringte han til nettstedet Deadline for å fortelle at han dropper planene om å spille inn sin nye film «The Hateful Eight», etter at en uferdig versjon av manuset begynte å sirkulere i Hollywood.

Nå tar Tarantino bloggnettverket Gawker til retten, etter at nettsiden Defamer (som Gawker eier) postet en lenke som gjør leserne i stand til å laste ned manuset i sin helhet.

I rettspapirene heter det at Filters amerikanske søsterimperium (heh) Gawker Media har gjort møkkajournalistikk til sin forretningsmodell.

– Men denne gangen gikk de for langt. I steden for kun å publisere en nyhetssak om at manuset sirkulerer i Hollywood uten hans tillatelse, gikk Gawker Media over streken ved å skryte av at de var den første kilden der man kunne få lest hele filmmanuset ulovlig, heter det i søksmålet.

butt

Tilsynelatende har Tarantino og hans kobbel av advokater en sterk sak.

Torsdag i forrige uke publiserte Defamer saken «Here Is the Leaked Quentin Tarantino Hateful Eight Script», som avsluttet med punchlinen «enjoy!». Noe som er frekt, all den tid de visste at manuset var ute på tross av Tarantinos ønsker.

Samtidig forsvarer de seg med at de ikke la «The Hateful Eight»-manuset opp på nettet selv, men bare lenket til en versjon noen hadde publisert via en tredjepart.

Derfor nektet de også å fjerne lenken da Tarantinos advokater tok kontakt.

Kanskje noen jussnerder der ute kan gi meg svar på akkurat hvor sterk Tarantinos sak er? Kan man bli stilt til ansvar for medvirkning til opphavsrettsbrudd av denne typen? Og ville for eksempel Filter brutt loven om vi lenker til en blogg som lenker til et opphavsrettslig lovbrudd?

Uansett: Tarantino hadde planer om å utgi «The Hateful Eight»-manuset som bok, etter at han droppet filmprosjektet som følge av lekkasjene.

Ifølge Tarantino hadde han bare gitt filmmanuset til seks personer i Hollywood, da han forstod at det var kommet uvedkommende i hende.

Blant de hovedmistenkte for lekkasjen, ifølge Tarantino, var folka rundt Bruce Dern og Michael Madsen, som begge var tilbudt roller i filmen.

– Jeg vet ikke hvordan disse jævla agentene jobber, men jeg kommer ikke til å lage denne filmen nå. Jeg kommer til å publisere manuset, og det er det. Jeg har gitt det til seks mennesker, og hvis jeg ikke kan stole på dem mister jeg helt lysten til å lage filmen. Jeg er ferdig og kommer til å gjøre noe annet. Det er mer der det kom fra, sa han.

Blant prosjektene han nå vurderer er en ny film med Bruce Dern. Vi regner imidlertid med at dette fort også ryker, om det viser seg at det er stakkars Dern som er ansvarlig for at manuset kom på avveie.