Med filmer som «300» og «Sucker Punch» beviste regissør Zack Snyder at han slett ikke er fremmed for en rimelig stor dose død og ødeleggelse i underholdningens tjeneste.

Men hvor mye jækelskap kan han foreta seg med et produksjonsbudsjett på 1,3 milliarder kroner og de aller beste spesialeffektfolka? Ganske mye, viser det seg.

Nettstedet Buzzfeed har nemlig hyret inn vitenskapelig hjelp for å finne ut nøyaktig hvor mye ødeleggelse kampen mellom stålmannen (Henry Cavill) og general Zod (Michael Shannon) ville forårsaket i «Man of Steel»s tredjeakt. Og det er ikke snaut – kampen ville trolig påført en ekte by skader på linje med en 20 kilotonn stor atombombe. Altså en større bombe enn den som ble sluppet over Hiroshima, og omtrent på linje med Nagasaki.

Michael Shannon som general Zod.

Det er Charles Watson i Watson Technical Consulting som har foretatt beregningene for Buzzfeed, og selv om de naturlig nok må tas med en klype salt er jo regnestykket underholdende.

Kampene i «Man of Steel» foregår i stor grad i Metropolis, en fiktiv storby som er veldig lik New York City. I flere av Supermann-tegneseriene oppgis innbyggertallet i byen å være cirka 11 millioner innbyggere.

Etter kampene ville umiddelbart 129 000 mennesker kunne blitt bekreftet drept, 250 000 ville vært savnet, mens nesten en million mennesker ville fått lettere og større skader, ifølge Charles Watson.

Kostnadene for skadene ville vært drøyt to billioner dollar. Til sammenlikning kostet skadene etter terroranslaget mot World Trade Center drøyt 55 milliarder dollar i konkrete fysiske skader (ikke medberegnet to kriger etterpå, samt effektene terroren hadde på amerikansk økonomi da, det ville vært for drøyt).

Watson Techinical Consulting understreker at de først og fremst har gjort denne «forskningen» for moro skyld (et tilsvarende regnestykke for «The Avengers» fikk også mye publisitet), men at det også ligger noen seriøse tanker bak. Du kan lese mer om hvordan de gjennomførte beregningene her.

– Når bygninger raser og ødelegges i «Man of Steel» minner det ganske mye om 11. september (…) Vi ønsker ikke å tukle med filmens underholdningsverdi eller å ta oss altfor seriøst, men vi mener likevel at det er verdt å minne om at man ikke kan gjennomføre slike ødeleggelser uten seriøse konsekvenser, særlig i form av tapte menneskeliv, skriver selskapet i en pressemelding.

Men hei, Lois og Supermann fikk jo kysse til slutt, ikke sant? Det var ingen spoiler forresten, for jeg har ikke rukket å se filmen ennå.

«Man of Steel» kan ses på norske kinoer nå.