Den innflytelsesrike folk- (og tidvis soul-)sangeren Richie Havens døde i går, 72 år gammel.

Vi skal ikke gå gjennom diskografien hans her (gode nekrologer finner du for eksempel her og her), men vi tenkte likevel å ta en kjapp titt på hans filmatiske arv.

For eksempel ble en av hans signaturlåter, «Freedom», ofte brukt på film til god effekt, seinest i Quentin Tarantinos «Django Unchained»:

Mange vinkler i dag på Richie Havens som Woodstock-veteran, og fyren kommer vel alltid til å være kjent som mannen som åpnet Woodstock.

Derfor var det også naturlig at Ang Lee brukte flere av Havens’ låter i hans smått mislykkede «Taking Woodstock» (2009). Blant annet «Handsome Johnny», som åpnet hele hippieballet i 1969:

Fine «Morning, Morning» fikk god plass i Will Smith-filmen «The Pursuit of Happyness»:

Havens hadde en fin karisma som gjorde seg godt på skjerm, og fyren dukka også opp i et titalls filmer av varierende kvalitet.

Ingen av disse finnes det klipp av på Youtube, bortsett fra opptredenen i Bob Dylan-«biografifilmen «I’m not There» – der han spilte karakteren Old Man Arvin:

Havens dukket også opp i en rekke dokumentarer (mange Woodstock-relaterte), og i 2006 tok han seg tid til å legge fortellerstemme på dokumentaren «The Empire in Africa» – om borgerkrigen i Sierra Leone. Denne kan du se i sin helhet her:

BONUS: