Den indiske sitarlegenden Ravi Shankar er død, 92 år gammel. Og som vanlig når musikalske legender går inn i evigheten, ser vi om det er noen filmatisk unnskyldning for å snekre sammen en liten hyllest.

I tilfellet Ravi Shankar er dette en forholdsvis enkel jobb – for eksempel ble han Oscar-nominert for sitt score til Richard Attenboroughs «Ghandi» i 1982:

Ravi Shankar ble den første inderen som skulle komponere musikk for vestlige filmer. Flere filmskapere på 60-tallet brukte Shankars sitar for optimal psykedelisk effekt, for eksempel i denne BBC-filmatiseringen av «Alice in Wonderland» av Jonathan Miller fra 1966:

Ravi Shankar er kanskje best kjent for sitt forhold til The Beatles, og særdeles nære forhold til George Harrison. Mange dokumentarer tar for seg dette – blant annet «Raga» (der Shankar selv har fortellerstemmen), som først ble utgitt i 1971, og som kom ut på dvd igjen i 2010:

Også må vi såklart nevne konsertfilmen/dokumentaren «Concert for Bangladesh» (1972), ifølge Shankar selv var dette «one of the most moving and intense musical experiences of the century»:

I 2001 kom det en Ravi Shankar-dokumentar kalt «Between two Worlds» som visstnok skal være bra:

Også kan det jo avslutningsvis nevnes at Shankar også dukket opp som skuespiller i et par filmer, blant annet den svært eksperimentelle «Chappaqua» (1966) med William S. Burroughs, Swami Satchidananda, Allen Ginsberg, Moondog og Ornette Coleman.

तेरी आत्मा को शाँति मिले, Ravi Shankar!