Terningkast én i Filmmagasinet, en toer hos Dagsavisen, BT, Cinema, terningkast tre fra anmelderne til VG og Dagbladet. Men landets filmkritikere er ingen match mot Liam Neeson og hans vei mot kinotoppen i Norge.

34 621 nordmenn så nemlig filmen «Taken 2» i helgen, noe som holdt til en 1. plass på kinolista her til lands. Dette er for øvrig helt i samsvar med resten av klodens befolkning – i verden for øvrig (minus USA) spilte den inn i overkant av 700 millioner kroner, og i USA gikk den til topps med 350 millioner innspilte kroner.

Den originale «Taken»-filmen var en box office-sensasjon, som tok industrieksperter totalt på senga (Neeson selv hadde heller ikke særlig høy stjerne da filmen kom ut). Men folk hadde tydeligvis behov for en effektiv thriller med et enkelt verdisyn i en tid der selv mange popcornfilmer tar seg selv veldig høytidelig.

Dette er for øvrig den første actionfilmen siden skytetragedien i Aurora som har fått folk til å gå på seine kveldsvisninger i USA igjen. Ingen som får en til å føle seg så trygg som Neeson, vøtt.

Én film som dessverre ikke gjør det så bra som man kunne håpe: Tim Burtons «Frankenweenie», en stop motion-animert film i svart/hvitt basert på et prosjekt Burton begynte på da han var intern i Disney på starten av 80-tallet.

Filmen var vel aldri ment å bli noen stor mainstream-affære, men 11,5 millioner innspilt dollar er uansett en skuffelse. Dårlig nytt for Burton, som hadde trengt en suksess etter «Dark Shadows» (selv om han vel ikke har brukt opp ALL godviljen etter gigasuksessen «Alice i eventyrland»).

«Frankenweenie» har norsk premieredato 25. januar til neste år.

Ønskereprise, forresten: