Jeg kjenner Pitbullterje godt. Ikke bare fordi jeg spilte ham i filmen med samme navn, men også fordi jeg selv ble mye mobbet som barn. Men der Pitbullterje tok til nevene, brukte jeg ord.

Filmen handler om Jim som bor sammen sin angstfylte mor. Den eneste vennen Jim kan få, er den eneste vennen han ikke vil ha: store og voldsomme Pitbullterje. For første gang i livet, og på en helt annen måte enn han hadde tenkt seg, må Jim forholde seg til noe så enkelt og vanskelig som en venn. Veien til det nye vennskapet er lang, men Jim og Pitbullterje finner hverandre.

Som med en russisk Matroshka-dukke åpenbarer det seg nye perspektiver i denne filmen jo eldre man blir. Sist gang jeg så filmen var jula for 2 år siden. Jeg har sett «Pitbullterje» godt over 100 ganger, og har til tider vært spylei filmen. Men hver gang jeg ser den i voksen alder dukker det opp noe nye momenter for meg.

Et eksempel er en scene med den angstfylte moren til Jim. Den slemme Kurt kaster bæsjeposer på døra hennes for å få henne til å gå ut. Da jeg hadde spilt inn filmen, var dette en scene som bare var morsom. Nå er den litt sår. Jeg skjønte den gang ikke helt alvoret i det å ha angst, men etter hvert som jeg blir eldre får historien stadig nye lag.

Den kan være vanskelig å blande sammen alvor og humor i filmer. Sjansen for at det skal gå galt er veldig stor. Men «Pitbullterje» balanserer veldig bra mellom det lette og det tunge. Selv om det står «komedie» på filmen, så sitter man igjen med en følelse av å ha sett noe mer enn bare en komedie.

I jula er det lett å føle seg utenfor hvis man ikke opplever alt så rosenrødt og varmt som man helst skal. Det å ha gode venner eller noen å dele ting med er utrolig viktig, enten du har en alkoholisert far, en angstfylt mor eller om du selv har blitt eller blir mobbet.

Det er ingenting som gjør meg så sint som rektorer som sier at «det finnes ikke mobbing på min skole». Det finnes mobbing på alle skoler, og man kan ikke fjerne det for godt. Men man kan gjøre problemene mindre ved å snakke om dem.

Og «Pitbullterje» kan gjerne være utgangspunktet for en slik samtale.

God jul!

Hilsen JørgenFoss/Pitbullterje.