Amerikanske Ti West har med skrekkfilmene «The House of The Devil» og «The Innkeepers» etablert seg som en sjangerregissør å følge med på.

Det gjør vi derfor gjerne nå som traileren for hans nye film «The Sacrament» er ute:

Filmen følger to reportere fra villbassmediehuset VICE som infiltrerer en religiøs kult på jakt etter en venns bortkomne søster. Skal vi tro traileren har vi en intens og blodig thriller i vente, og for en gangs skyld ser det ut som om gonzogutta i VICE ikke har hellet på sin side. Eller?

Kult-tematikken kan i de rette hender – slik vi så det håndtert på strålende vis i «Martha Marcy May Marlene» – være utrolig spennende, og dette kan love en ny og mer moden retning fra regissør West.

ti

I et intervju med det amerikanske filmtidsskriftet Film Comment, forteller West om hvordan Jonestown-massakren i 1978 var en av inspirasjonene til filmen.

­- Jeg tror folks oppfatning av [Jonestown-massakren] var at alle disse sinnssyke religiøse menneskene tok livene sitt for å komme til himmelen. Det er mye mer komplisert enn som så. Det er egentlig mer en historie om mennesker som ble manipulert til å begå massemord enn en historie om masseselvmord. Jeg tror det er det som alltid har vært mest fascinerende for meg.

Dette virker lovende i våre ører fra regissøren som kanskje er mest kjent for «The House of the Devil», en herlig pastisj på sent 70-talls skrekkfilm. En utøvelse i intens spenningsoppbygning, og et lite motsvar til torturpornoen – best eksemplifisert i «Saw»-serien – som regjerte skrekkmarkedet da den kom ut i 2009.

West har vært tett tilknyttet bølgen i amerikansk uavhengig film ofte referert til som mumblecore, laget på ekstremt lave budsjetter, kjennetegnet av en DIY-estetikk, og gjerne vist på festivalen South By Southwest i Austin, Texas.

Skuespilleren Greta Gerwig, som blir å se i kommende «How I Met Your Dad» er kanskje det beste mumblecore har gitt filmverden. Ti West sorterer nok mer nøyaktig innunder subsjangeren mumblegore, om vi skal være helt presise (du kan også lese Lena Dunhams intervju med ham her).

Andre kjente navn fra denne filmbølgen er Joe Swanberg og Amy Seimetz. Swanberg hadde regien på fjorårets sjarmerende «Drinking Buddies», mens Seimetz var sist å se i «Upstream Color».

Mye talent er tilknyttet filmen, og West er en av regissør verdt å følge med på. Hva slags distribusjon filmen vil få i Norge er ennå ikke klart (men vi setter et par pils/brus på at den kjøres rett ut på VOD), så det er bare å vente og se.

poster2