Mai er slaktesesong for tv-serier i USA. Da avgjør tv-kanalene, etter et årlig møtemaraton med de store annonsørene, hvilke serier som drar nok seere til at de er verdt å produsere flere sesonger av.

Siden selv de mest mislykkede makkverk av noen tv-produksjoner har en og annen fan, skjer dette jevnlig til høylydte protester (om det er mulig å omtale rasende/gråtkvalte innlegg på Reddit som «høylydte»).

I år er det verre enn noensinne. Ikke fordi det er usedvanlig mange serier som er besluttet nedlagt, det har vi ikke noe grunnlag for å påstå. Men det har utvilsomt gått hardt ut over serier som har svært aktive (om ikke tilstrekkelig mangetallige) tilhengere, og/eller er rimelig anerkjente som verdt bryet.

Som ABC«Quantico» (på HBO Nordic her i Norge) og «Designated Survivor» (Netflix), samt Fox’ «Lucifer».

Og, kanskje enda mer sjokkerende, Syfys påkostede science fiction-serie «The Expanse», skapt av blant andre norskamerikanske Haakon «Hawk» Østbye, lansert med brask og bram av i desember 2015 og basert på en bokserie som så langt består av sju bind og dermed potensiale for mange sesonger.

Dessuten premiert med den høythengende scifi-prisen Hugo i fjor, og med en jevnt økende kvalitet, ifølge kritikerne.

Alt dette betydde ingenting når regnearkene til kanalen Syfy skulle gjøres opp for 2019 – den pågående tredje sesongen blir den siste med «The Expanse» (som kan ses på Netflix her i Norge) for deres del.

Ekstra surt er det at serien ikke hadde dårlige seertall, heller – men ble offer for en klønete avtale mellom kanalen og produksjonsselskapet Alcon Entertainment, som gjorde førstnevnte ekstra avhengige av at folk så serien lineært. Hvilket naturligvis blir helt feil for målgruppa her.

En målgruppe som er stor nok til å samle over 130 000 signaturer på et protestopprop og elsker serien nok til at de samlet inn penger for å få et fly til å kretse over Los Angeles med et «Save The Expanse»-banner:

Den gode nyheten er at bønnene kan bli hørt: Ifølge Deadline er Amazon i samtaler med Alcon om å ta over serien og produsere nye sesonger for sin strømmetjeneste.

Og på tross av de kompliserte rettighetsforholdene, og foreløpig ingen offisielle kommentarer fra noen av partene, sier kilder tett på forhandlingene at det hersker optimisme rundt mulighetene for at en overtakelse kan landes.

Ikke bare har Amazon allerede streamingrettighetene til serien i USA – Amazon-sjef Jeff Bezos er ifølge The Hollywood Reporter en stor fan av romanene den er basert på, og skal ha blitt skikkelig sur da SyFy stakk av med serien. 

Hvis «The Expanse» ender hos Amazon er det ikke den eneste serien som har overlevd nær-døden-opplevelser i år. Tidligere denne måneden besluttet Fox å legge ned den populære politikomedien «Brooklyn Nine-Nine», som deretter ble plukket opp og fornyet av NBC.