Om ikke den norske Oscar-kandidaten som i disse dager skal velges ut blant de tre finalistene ender opp med å lykkes i Hollywood under neste års utdeling, står ikke Norge som filmnasjon igjen helt uten sjanse for heder og ære.

Nå har nemlig den svenske Oscar-komiteen valgt ut Ruben Östlunds «Turist» som sin kandidat til Oscar-utdelingen.

I den kritikerroste filmen finner vi to norske skuespillere, Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju. De blir dratt inn i det personlig dramaet som oppstår idet et snøras i Alpene framprovoserer en uheldig og skjebnesvanger prioritering hos en familiefar og ektemann (Johannes Bah Kuhnke).

«Turist» er forøvrig også coprodusert av norske Motlys. Her er traileren:

Allerede har Östlund & co. vist at filmen kan det å vinne, etter at den stakk av med Cannes-juryens prestisjefulle Un certain regard-pris etter verdenspremieren i Frankrike tidligere i år.

Dette blir andre gang Östlund konkurrerer om en endelig Oscar-nominasjon etter at hans film «De ufrivillige» ble sendt som svensk kandidat i 2010 – filmen nådde da ikke opp blandt de ni filmene som ble plukket ut av Oscar-akademiet til den endelige nominasjonsrunden.

I morgen blir det klart hvem Norge sender til Oscar-fesjået. De nominerte er «1001 Gram» av Bent Hamer, «Blind» av Eskil Vogt og «Brev til kongen» av Hisham Zaman.

Hvilke filmer som endelig blir nominert av Oscar-akademiet blir offentliggjort torsdag 15. januar 2015. Tidligere norske filmer som har sluppet gjennom nåløyet er «Kon-Tiki» (2013), «Elling»(2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Ellers har også «Hodejegerne»-regissør Morten Tyldum blitt utpekt som en av regissørene som står godt rustet foran Oscar-utdelingen med sin kommende storfilm «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch i hovedrollen.

«Turist» har norsk kinopremiere 24. oktober.