Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka også. Og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

HBO Nordic

Se «Vi är bäst» (film fra 2013). 

HBO har lagt ut en rekke av filmene til den høyt skattede regissøren Lukas Moodysson i det siste. Har du ikke sett klassikere som «Fucking Åmål», «Tillsammans» og «Lilja 4-Ever» ennå, kjør på. Men vi anbefaler også hans siste film, som vi har inntrykk av at mange har gått glipp av.

Der en del av svenskens siste filmer kan være deprimerende å ta inn over seg, er denne oppvekstskildringa fra åttitallets Stockholm boblende søt og livsbejaende (uten å være helt ribbet for alvor).

Du blir kjent med tre tenåringsjenter med forskjellige personligheter og ulike utfordringer, som finner sammen og starter pønkband på tross av magre musikalske ferdigheter og svært hjemmelagde frisyrer.

Vil du heller se…

En varm komedie? «Kidding» (serie fra 2018). Jim Carrey er -strålende- som sårbar barne tv-programleder.

En spenningsserie? «Mayans MC» (serie fra 2018). Lovende spin-off fra motorsykkelgjengserien «Sons of Anarchy».

Drama? «The Affair» (serie 2015-18). Denne la akkurat bak seg en sterk sesong, med et par skikkelige overraskende vendinger.

Netflix

Se «The Avengers» (film fra 2012).

Netflix har visst bestemt seg for å gi Marvel-filmene en siste snurr før de forsvinner til Disneys egen strømmetjeneste neste år.

Flere av filmene fra vår tids mest suksessfulle filmserie er lagt ut den siste uka. Så her er det mulighet for å fylle hull, gjenoppleve magi eller, for de helt uinnvidde, bare sjekke ut hva alt ståket handler om.

Er du blant de sistnevnte bør førstevalget være denne, som samler alle heltene fra filmseriens første fase til et haraball uten like. Stikkord: Humor, action og datagenerert grafikk på steroider. Amerikansk popcornfilm på sitt beste, med andre ord.

Vil du heller se…

En fascinerende rollefigur? «Into the Wild» (film fra 2007). Den sanne historien om gutten som vendte ryggen til sivilisasjonen.

En romantisk klassiker? «Ghost» (film fra 1990). Så klissete at du må vaske kåken etterpå.

Mørk sci-fi? «Blade Runner» (film fra 1982). Kultfilmen alle må ha sett minst en gang i livet. Helst fler.

Viaplay

Se «Vår tid är nu» (serie fra 2017).

Var det noen som sa «prestisjedrama»? SVT brente angivelig av rekordmange lisenskronor på denne serien, som spenner over tre tiår og har engasjert mange av de beste svenske skuespillerne.

Det er nesten så en forpliktet til i det minste å sjekke det ut. Og heldigvis lander de på beina, med en medrivende historie om utviklingen av den svenske folkesjela etter krigen, opplevd gjennom overklassefamilie som driver en av Stockholms mest populære restauranter.

Vil du heller se…

Finansdrama? «Billions» (serie 2016-18). Om hedgefondforvalteren og finanstilsynsmannen som prøver å avsløre ham.

En gripende film? «Moonlight» (film fra 2017). Knallgodt og Oscar-belønnet om ung homofil med røff oppvekst i Miami.

Noe urovekkende? «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017). Hypotiserende og skummel dramafilm med Colin Farrell og Nicole Kidman.

NRK

Se «A Very English Scandal» (a very english miniserie fra 2018).

BBC One-serie i tre deler med Hugh Grant i rollen som Jeremy Thorpe, politikeren som på 70-tallet la planer for å ta livet av en tidligere elsker, for å unngå å få sin seksuelle legning avslørt.

Det er en helt absurd historie sett med 2018-øyne – heldigvis – men en desto mer lærerik og gripende tragedie. Og så er den himmelsk vellaget, med all den utsøkte tidskoloritten som bare inspirerte britiske tv-serieskapere  kan mobilisere.

Vil du heller se…

Krigens grusomhet? «Rebelle» (film fra 2013). Marerittaktig, men realistisk film om barnesoldater, krig og overtro i Kongo. Fikk velfortjent oscarnominasjon.

Krimserie? «Hidden» (serie fra 2018). Ukonvensjonell krim fra Wales. For fans av «Broen» og «Happy Valley».

Overarbeida journalister? «The Fourth Estate» (doku-serie fra 2018). Om livet på innsiden av New York Times i Trump-æraen.

TV 2 Sumo

Se «Friday Night Lights» (serie fra 2006-2011).

Uangripelig klassiker, dette – og like aktuell nå som da den først begeistret tv-kritikerne for (jøss!) over ti år siden.

Med et ensemble av rollefigurer du kommer til å elske dypt og inderlig, følger vi livet i en småby i Texas, og især spillere og foreldre på det lokale fotball-laget. Og vi opplever deres utfordringer med såvel familieliv og økonomi som rasisme og narkotika.

Det hele er utført i en stil som minner om dokumentar, og det aner oss at såvel «Skam»- som «Heimebane»-skaperne har latt seg inspirere. TV 2 har alle fem sesongene binge-klare.

Vil du heller se…

Romferd? «Apollo 13» (film fra 1995). Dramaet om måneferden som måtte avbrytes underveis er stadig like imponerende.

Norsk action? «Birkebeinerne» (film fra 2016). Jakob Oftebro og Kristofer Hivju på skitur i det 13. århundre.

Romantikk? «Pride & Prejudice» (film fra 2005). En av de bedre Jane Austen-filmatiseringene.