Det satses relativt hardt når Jørn Lier Horsts populære krimbøker om William Wisting nå blir tv-serie for MTG og Viaplay.

Etter halvannet år med manus-skriving og pengejakt ble «Wisting» i dag gitt grønt lys, og med et statstilskudd på 10,5 millioner kroner fra Norsk Filminstitutt faller budsjettet på hele 110 millioner på plass.

Dermed kan produsent Silje Hopland Eik i Cinenord røpe at det er Sven Nordin som har fått rollen som politietterforskeren.

«Wisting er en kompleks og fascinerende person, og jeg kan knapt vente på å få portrettere ham. Jeg er full av beundring for forfatteren, og det er mer ydmykhet og glede jeg tar fatt på oppgaven», sier den erfarne skuespilleren i en pressemelding.

Fikk tyske penger

«Et utmerket valg. Han er stilsikker og en av våre beste karakterskuespillere», kommenterer forfatteren selv valget.

– Dette blir noe av det dyreste som er laget av tv-serier her til lands. Dette skal bli høy kvalitet. Den tyske statskanalen ARD går tungt inn i prosjektet, sier Eik.

Jørn Lier Horst og en tidlig konsept-plakat for serien.

Til å regissere serien på ti episoder, har Cinenord satt sammen to svært forskjellige regissører som ikke tidligere har jobbet sammen (selv om begge har vært innom «Hotel Cæsar»). Trygve Allister Diesen er den erfarne krim-regissøren, med TV 2-seriene «Torpedo» og «Det tredje øyet» bak seg, samt flere episoder av de svenske seriene «Arne Dahl» og «Kommissarie Winter».

Katarina Launing, derimot, forbindes mer med barne- og ungdomsfilm. Hun har laget «Jul i Blåfjell» og «Kule kidz gråter ikke», og er nå i ferd med å ferdigstille dansedramaet «Battle».

Håper på flere sesonger

– Han har krimbakgrunnen; hun er ny i sjangeren, men er god på formidling av følelser og personlig instruksjon. Vi har prøvd å tenke nytt om den tradisjonelle måten regissører jobber med serier på. Vanligvis har de ansvar for hver sine episoder; her skal de konseptualisere serien sammen og dessuten samarbeide om den første episoden. Slik kan de utnytte hverandres styrker, sier produsenten.

Manuset er ved Diesen og Katrine Zeiner Valen. Det er romanene «Hulemann» og «Jakthundene» som er slått sammen til èn seriesesong på ti episoder. Den første boka vil ligge til grunn for de første fem episodene, som således fører til en oppklaring midtveis i serien.

– Så spiller det hele opp til en større løsning i sesongavslutningen. Vi er dessuten i gang med å planlegge flere sesonger og ser for oss at dette er en serie som kan gå en stund. Vi har opsjon på alle tolv bøkene i Wisting-serien, sier Silje Hopland Eik.

For maks autentisitet skal serien tas opp i forfatterens hjemtrakter i Stavern og Larvik.

  • «Wisting» er en av seks nye dramaserier som fikk tilskudd fra NFI i dag. Se lista her.