Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

NRK

Se «En dag» (serie 2018).

Altså, wow! Har du akkurat trålet deg gjennom danske «Greyzone» kan jeg forstå at det er litt tidlig med nok et mørkt gisseldrama i gråblek fargepalett, men denne belgiske serien har en kul tvist som fungerer imponerende bra: Hele serien (12 episoder) utspiller seg i løpet av èn dag, og i annenhver episode opplever vi det samme tidsstrekket fra forskjellige synsvinkler – på innsiden av banken der en rekke gisler er tatt til fange, og på utsiden, der politiet jobber febrilsk for å redde dem.

Og selv om vi på en måte «starter på nytt» annethvert avsnitt, klarer serieskaperne å lure inn stadig nye overraskelser og cliffhangere.

For et manusarbeid som må ligge bak!

Vil du heller se…

Periodedrama? «Babylon Berlin» (serie fra 2017-18). Et mørkt krimdrama fra 20-tallets Berlin, full av overraskende vendinger.

Spioner? «Le Bureau des Légendes» (serie 2015-18). Tirsdag kommer fjerde sesong! På tide å se seg opp på det franske seriefenomenet.

Kvalitetsfilm? «Volver» (2005). En av de beste filmene i den omfangsrike karrieren til den spanske regissøren Pedro Almodóvar.

TV 2 Sumo

Se «Kielergata» (serie fra 2018).

Endelig er den her, den nye tv-serien fra den idiosynkratiske filmskaperen Patrik Syversen. Etter en lang tilblivelse (og bytte av hovedrolleinnehaver underveis) ser det ut til at «Kielergata» har blitt en både spennende, morsom og særegen dramaserie.

Kort fortalt: Thorbjørn Harr er den rehabiliterte eks-kriminelle som har skiftet identitet, etablert familie og flyttet til det som er beskrevet som «Norges minst kriminelle småby». Men i all idyllen det er noe som skurrer, og snart viser det seg at det er flere enn ham som har en brokete fortid i «Slusvik».

Syversen er sabla god til å vri det beste ut av skuespillerne han jobber med, og uten et tykt kremlag av troverdige detaljer og rolletolkninger hadde det vært vanskelig å svelge en del av det mer bisarre som skjer underveis. Men balansegangen funker, og oppsiden er at dette er en fortelling du fatter interesse for med en gang. Sluk de to første episodene nå, så kommer det nye ukentlig framover.

Vil du heller se…

Thriller? «The Cry» (miniserie fra 2018). Snikende uhygge og overrumplende vendinger som perler på snor i BBC-serie.

Klassisk slasher? «Halloween» (film fra 1978). Den 12. filmen i serien kommer på kino neste helg. Dette var starten. (Bonusgøy: hør autentisk lydopptak fra en kinovisning i 1979!)

Komedie? «Logan Lucky» (film fra 2017). Channing Tatum, Adam Driver og Daniel Craig i sjarmbombe av en fortelling om et dristig kupp mot en racerbane.

Viaplay

Se «Black Panther» (film fra 2018).

Ikke bare en kulturell merkestein for etniske minoriteter i USA og overalt ellers, med sitt overveiende svarte ensemble. Men den beste Marvel-filmen så langt, ganske enkelt, og en film superheltsjangeren neppe kommer til å toppe med det første.

Chadwick Boseman er panteren selv, konge i Wakanda, et fiktivt afrikansk land med enorm velstand, gjemt for resten av verden. Michael B. Jordan er antagonisten Killmonger, spesialsoldat med snikmord og politisk destabilisering som spesialitet, og en idè om å bruke landets unike forekomst av et metall med unike egenskaper i en global revolusjon.

Bortsett fra enkelte CGI-overlessede actionsekvenser stemmer alt her: En engasjerende helt, herlige bifigurer, en fortelling med nærmest shakespearsk klangbunn og spiren til flere interessante tankerekker om isolasjonisme og undertrykking.

Fun fact: Den vakre, animerte åpningssekvensen er norsk, skapt av effektstudioet Storm i Oslo!

Vil du heller se…

Country-såpe? «Nashville» (serie 2012-18)Siste halvdel av aller siste sesong er nå lagt ut, og avsluttes med flagget til topps.

Odda som Krf-er? «Aber Bergen» (serie, 2016-18). Siste sesong av norsk advokatserie tar uventet retning.

Thriller? «Svartsjøen» (serie 2017-18). Norsksvensk originalserie som byr på et par gode grøss. Ny sesong i gang.

HBO Nordic

Se «Loudermilk» (serie 2017-18).

En ny sesong er i gang av denne frekke og deilig-kyniske amerikanske komedien, som iblant gir oss litt av vibbene til Atle Antonsens «Dag».

Sam Loudermilk (Ron Livingstone) er tidligere musikkjournalist, av-vent alkoholiker og fersk i gamet som rådgiver for andre som har korket flaska. Han er  imidlertid flere hakk mer misantropisk enn de andre vekkelsespredikantene i avholdsbevegelsen og rehabiliteringsindustrien, noe som selvsagt fører til forviklinger.

Jeg forelsket meg i denne serien når Sam skjelte ut et par langskjeggede flanell-hipstere på gata («what, are you lumberjacks»?) og slukte kjapt resten av den. Er den nye sesongen like bra, er det bare å joine.

Vil du heller se…

En god dramafilm? «The Imitation Game» (2014). Norsk-regissert, 8 ganger Oscar-nominert fortelling om raringen som knakk nazistenes kryptering og samtidig skapte den første moderne datamaskinen.

Lettbent superheltunderholdning? «Supergirl» (serie 2014-18). Ny sesong med Supermanns kusine. Fin serie med kul hovedperson, varme og spenning.

Sci-fi? «Dredd» (film fra 2012). Endelig fikk de til en god film basert på kult-tegneserien Judge Dredd: Hard, voldelig og kul.

Netflix

Se «You’re the Worst» (serie 2014-18).

Se for deg en romantisk komedie, bare at de perfekt glansede karakterene er byttet ut med troverdige, feilbarlige og tidvis helt ufyselige mennesker. Og at den evige jakten på den store kjærligheten, og den forslitte skal-de-eller-skal-de-ikke-dynamikken som sjangeren ellers er belemret med, er kastet på dynga til fordel for et dysfunksjonelt parforhold allerede fra episode 1.

Da har du denne serien, som Netflix la ut den fjerde sesongen av denne uka.

Den ene hovedpersonen, Jimmy, er en middels vellykket forfatter og leksikoneksempelet på en narsissist. Den andre, Gretchen, har en tilsynelatende vellykket karriere i PR-bransjen, men er egentlig et surrete dophue med emosjonelle sår som neppe kan repareres.

Sammen prøver de å finne ut av hvordan de kan leve med sine særegenheter og modnes sammen uten å gi slipp på hvem de er. Digger den!

Vil du heller se…

Grøsser? «The Haunting on Hill House» (serie fra 2018). Melodrama og skrekk i salig blanding når en familie hjemsøkes av minner fra fortiden.

Ambisiøst psyko-drama? «Maniac» (serie fra 2018). Stjernespekket remake av norsk serie som anmelderne enten elsker eller hater.

Superhelter? «Daredevil» (serie 2015-18). En av de bedre Marvel-seriene til Netflix er tilbake med sesong tre.