De nye yogaøvelsene på Pilates Room var svært populære. Foto: SF

Sucker Punch (Zack Snyder, 2011)
Med Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung
Premiere 15.04.11

*****

Blondie, Rocket, Sweet Pea og Amber tvangsjobber på bordell. De er bare tenåringer, men har forlengst gitt opp å komme seg vekk fra stedet, helt til Baby Doll dukker opp. Hun har ikke tenkt å la seg bli solgt til ekle kunder, og overtaler jentene til å være med på fluktforsøket hennes.
Det er bare det at det ikke er en bordell, det er et asyl, og Baby Doll skal ikke selges til en kunde, hun skal lobotomeres.

Å bli sucker punched betyr å bli slått uten varsel, gjerne bakfra eller på nært hold. Vi hører det hele tiden i amerikansk film:
– He sucker punched me!
– I was sucker punched!
Men hva Zack Snyder har ment når han har kalt filmen sin Sucker Punch, det er ikke lett å tolke, med mindre man velger å tolke hele fimen som en sucker punch i seg selv. Jeg følte i hvert fall meg ganske mørbanket da det hele var over, for Zack Snyder lager film som ingen andre.
300 og Watchmen er like mye form som innhold – svimlende og utsøkt visuelle; vakre, dramatiske og storslåtte, men samtidig enkle historier om de som er villige til å ofre seg i det godes kamp mot det onde.

I Sucker Punch blir jentenes fluktforsøk til episke slag – gigantiske samuraier og ildsprutende drager, bølge på bølge av gassmaskekledte nazimonstre og grusomme monsterkrigere; filmen dundrer, tordner, brøler – det er som å bli sugd inn og filleristet av visuell orkan, så kommer det et rolige mellompartier hvor jeg oppdager at jeg ikke har pustet på 20 minutter, men akkurat i det skuldrene har senket seg og pulsen nærmer seg det normale, eksploderer lerretet på nytt i avsindig vakre, praktfulle voldsballetter.

Filmens eneste svakhet er lengden. To timer er for mye, man er utslitt etter en og en halv, og mot slutten kjennes det ut som om Synder rett og slett bare tyner det lille som er igjen av drama.
Men Sucker Punch er likevel en fantastisk opplevelse. Nå tror jeg riktignok ikke at en bordell ville være førstefantasien til en tenåringsjente på et asyl, men parallellen er likevel ikke upassende. Og det er svært tilfredsstillende å se jenter denge slibrige mannfolk uansett hvor de befinner seg.
Jentenes navn – Baby Doll, Blondie, Rocket, Sweet Pea og Amber – og Baby Dolls reise fra japansk kampsport til andre verdenskrig smaker Tarantino, om Tarantino gikk på enorme mengder syre og speed. Men Sucker Punch er pur Zack Snyder, og en film som ikke skal sees noe annet sted enn på kino.