HBO:

Se «Devs» (serie, 2020)

Det San Francisco-baserte teknologiselskapet Amaya er ledet av en mutt og flanellkledd mann ved navn Forest, spilt av Nick Offerman. Selskapet har svært mange likheter med virkelighetens tech-giganter, det være seg Apple, Amazon, Facebook eller Google.

Lily (Sonoya Mizuno) jobber som utvikler i Amaya og er kjæreste med kollegaen Sergei. Han blir en del av det prestisjetunge, og nærmest okkulte, utviklingsteamet kalt «Devs».

Devs holder til inne i et slags teknologisk Fort Knox. I en gullformet boks, inne i et vakuum og strålingssikret velv jobber en gjeng utviklere med «noe». Akkurat hva får ingen på utsiden vite. Ingen fremmede kommer inn og ingen informasjon kommer ut. Kort tid etter tar Sergei sitt eget liv, men Lily aner «fisk i mosen». Hun vil komme til bunns i hva som egentlig har skjedd med kjæresten.

Regissør Alex Garland har tidligere gitt oss sci-fi-snadder som Annihilation og Ex Machina, og hans første TV-serie er nok en teknologi-thriller. Garland har også skrevet serien, som er mildt sagt ambisiøs. Sansespillet mellom minimalistiske sett, nydelig skutte scener og lydsporet er nok til å tilfredsstille alle våre ASMR-behov.

Vil du heller se…

Mørk humor? Se «Breeders» (serie 2020). To småbarnsforeldre gjør så godt de kan for å ikke klikke i vinkler. De elsker barna, men noen ganger… (!).

McSvindel? Se «McMillion$» (dokumentarserie, 2020). I flere år ble McDonald’s sitt Monopol-lotteri svindlet for millioner av dollar. Hopp ned i kaninhullet!

Et nifst mysterium? Se «The Outsider» (serie, 2020). Nok en Stephen King-tolkning, men denne er uhyggelig spennende. En salig blanding av skrekk, krim og drama. Godt.

NRK:

Se «Scandinavian Star» (serie, 2020)

Det skal godt gjøres å ikke ha fått med seg gåten Scandinavian Star. 30 år etter brannen på bilfergen mellom Oslo og Fredrikshavn, regnes hendelsen fortsatt som vår tids største uløste sak i Skandinavia.

Gjennom miniserien på seks episoder forsøkes det å komme nærmere noen svar rundt de påtente brannene ombord fergen som natt til 7. april 1990 tok livet av 159 mennesker. Mange tiår senere er vi fortsatt ikke nærmere noen forklaring på hvordan dette kunne skje. Eller?

For deg som setter pris på en god true crime vil «Scandinavian Star» trolig tilfredsstille nysgjerrigheten. Dette ligger an til å bli en binge-verdig miniserie.

Vil du heller se…

Britisk krim? Se «Bancroft» (krimserie, 2017-2020). En politietterforsker med skjeletter i skapet forsøker å dekke opp for grove synder hun har begått.

Vikinger som er «woke»? Se Vikingane sesong 3 (serie, 2016-2020). Vi får et innblikk i hendelsene før sesong én, og får blant annet vite hvordan Jarl Varg mistet sitt frodige hår.

En sterk polsk film? Se «Ida» (film fra 2013). Paweł Pawlikowski tok hjem en Oscar-statuett for dette stillfarne mesterverket i svarthvitt. Fytterakkern så velfortjent det var.

Viaplay:

Se «Bohemian Rhapsody» (film, 2018)

Folkens, dette er filmen om Freddie Mercury og Queens historie. Soundtracket er selvfølgelig KUN låter som har skrevet seg inn i historiebøkene og som er obligatoriske på alle nachspiel herfra til evigheten.

Filmen vant Oscar i fire kategorier, og var også nominert til beste film (slått på målstreken av «Green Book»). Rami Malek vant Oscar for beste mannlige hovedrolle, og han er grunn nok alene til å se dette sirkuset av en film!

PS: legg merke til tannprotesen han må gå med. Heller ikke i en biografisk film kan Freddie Mercurys majestetiske overbitt overses.  Mammamia!

Vil du heller se…

007? Ha et «James Bond»-marathon (filmer, 1962-2020)! Viaplay har lagt ut samtlige James Bond-filmer på sine sider. Å velge ut én anbefaling blir for vanskelig, for alle har sin personlige favoritt.

Noe skummelt? Se «Us» (film 2019). En familie reiser på strandferie for å slappe av. Den deilige ferieroen blir til et levende mareritt da familiens dobbeltgjengere dukker opp.

Mørk humor på 1700-tallet? Se «The Favourite» (film fra 2018). Det var turbulent rundt dronning Annes hoff i England tidlig på 1700-tallet. Med folk som Olivia Coleman og Emma Stone foran kamera!

Netflix:

Se «Dager med blå himmel» (film, 2020).

Du er vel ikke lei av ung kjærlighet? Etter at en glitrende vampyr tok en verden av tenåringsjenter med storm da «Twilight»-sagaen ble filmatisert vil det ingen ende ta. Men hvem er vi til å takke nei til enda en filmatisering av en klassisk ungdomsnovelle?

I «Dager med blå himmel» møter vi Violet (Elle Fanning) og Theodore (Justice Smith), to unge voksne som sliter med hvert sitt mørke indre. Søsteren til Violet døde brått og hun føler seg alene. Som ut av intet kommer karismatiske Theodore og tar henne med på eventyr for å vise henne at livet fortsatt har menig – men det blir raskt klart at han sliter mer enn sin nye flamme.

På overflaten kan plottet virke banalt, men filmen lover et dypdykk i den turbulente berg-og-dalbanen en tenåringsforelskelse er. Filmen viser de høyeste toppene og de virkelige dype dalene unge mennesker kan befinne seg i, satt i sommeridylliske omgivelser.

Det er ikke akkurat mangel på skildringer av ung og turbulent kjærlighet om dagen, men med to så kapable skuespillere er du garantert en film som dykker under den sukkersøte overflaten!

Vil du heller se…

Deilig klisjéfull sci-fi? Se «Altered Carbon» sesong 2 (serie, 2018-2020). Et potpurri av kunstig intelligens, hamskifter, leiesoldater og rikinger med en utspekulert plan om å oppnå evig liv.

Djevelens advokat? Se femte sesongen av «Better Call Saul» (serie, 2015-2020), nest siste kapittel i sagaen om advokaten Jim McGills metamorfose til Saul Goodman.

En vakker familiefilm? Se «Min nabo Totoro» (animasjonsfilm fra 1988). Eller hvilken som helst av de andre Studio Ghibli-filmene som nå er på Netflix.

TV 2 Sumo:

Se «A Million Little Things» (serie, 2018 -).

Føler du at du lever livet til det fulleste? Ikke det nei? Da har du allerede en god del til felles med gjengen fra «A Million Little Things»!

Nå er sesong to av den følsomme dramaserien om en vennegjeng på «thirty something» i Boston tilgjengelig. Den sammenvevde gjengen går nærmest i oppløsning når en av vennene tar sitt eget liv. Samtlige får da et spark bak og begynner å reflektere rundt egne livsvalg. Hva om du døde i dag – er du da fornøyd med livet du har levd? For karakterene i «A Million Little Things» er svaret nei, og nettopp derfor blir vi med dem på en reise hvor de på hver sin måte endrer livet til det bedre. Håper de.

I andre sesong skal flere store spørsmål besvares og viktige livsvalg skal tas. Med temaer som forbudt kjærlighet, fødsel og hemmelige identiteter på menyen er det bare å sette seg godt til rette for timesvis med moro.

Virtuell heisatur? Se «Ready Player One» (film 2018). Steven Spielberg-regissert science fiction med utallige referanser til populærkultur på 80- og 90-tallet. Reinspikka moro i litt over to timer.

Norsk sjangerlek? Se «Thelma» (film fra 2017). Joachim Trier har laget et psykologisk drama med både romantikk og en gysende, mørk undertone.

Sjarmerende svensk film? Se «Britt Marie var her» (film fra 2019). Pernilla August foran kameraet og Tuva Novotny bak, i denne lette men også fullendte og sjarmerende lille filmen.