TV 2 Sumo

«The Son» (miniserie, 2018).

Westernserie med så episke ambisjoner at de tidvis går på bekostning av såvel fremdrift som troverdighet. Prestisje-tv-alarm! Likevel et fascinerende periodedrama verdt å sjekke ut for fans av for eksempel «Deadwood».

Det er – blant annet – takket være en utsøkt skjeggete Pierce Brosnan og hans innsats i hovedrollen.

Vi møter hovedpersonen på to tidsplan. Som ung gutt i en nybyggerfamilie i Texas blir Eli McCullough kidnappet av indianere og vokser opp i en Comanche-familie som med tid og stunder behandler ham som sin egen.

Som voksen er vår mann imidlertid blitt en hensynsløs forretningsmann og patriark i det som fortsatt er en ung, om ikke like lovløs, nasjon. Men oppveksten blant indianerne har selvsagt satt sine spor.

Vil du heller se…

Musikk-doku? «Wu Tang Clan: Of Mics And Men» (miniserie). Grundig og godt om nittitallets store hiphop-helter.

Storfilm? Se «Dunkirk» (film fra 2017). Mesterregissør Christopher Nolan forteller historien om da 400 000 britiske soldater ble evakuert fra Frankrike i starten av Den andre verdenskrig.

Komedie? «The Big Sick» (film, 2017). En av de siste åras beste romantiske komedier. Den originale historien fikk helt fortjent en nominasjon til Oscar som beste manus.

NRK TV

Se «Blodsbånd» (serie, 2018).

Intens spenningsserie fra Irland. Etter morens brå død returnerer en ung kvinne motvillig til sin avsidesliggende hjemby. Der bobler mørke familiehemmeligheter til overflaten.

En mistanke blir sådd: Var dødsfallet noe mer enn en ulykke – og forteller hennes egen far, patriarken og samfunnsstøtten, sannheten om det som skjedde?

Eller er dama selv i ferd med å miste plottet?

Karakterer av kjøtt og blod, god fremdrift i samtlige seks episoder og en fengslende nerve som gir seg til kjenne fra første scene gjør «Blodsbånd» vel verdt å gi seg i kast med.

Vil du heller se…

Dokumentar? «Bjarne vil ikke på film» (2018). Snurrig liten historie om et gryende vennskap mellom en ung, polsk filmskaper og en inneslutta norsk sauebonde.

Heltemodige finner? Se «Usynlige helter» (serie fra 2019). Finske diplomater redder folk i Santiago når Pinochet tar makta i 1973.

Morsomme svensker? Se «Bonusfamilien». Sjarmerende humordrama om et nyetablert ungt par som har barn på hver sin kant.

HBO Nordic

Se «Gøsta» (serie, 2019).

Dette er sommeren der HBOs satsing på egne, skandinaviske serier bærer frukter. Seinere i måneden får vi se den ambisiøse norske serien «Beforeigners» på strømmetjenesten, og for noen uker siden var det premiere på svenskspråklige «Gøsta», som nå er komplett.

Den er laget av Lukas Moodysson, filmskaperen bak blant annet «Fucking Åmål» og «Tillsammans». Det er særlig det umiskjennelige skråblikket på den skandinaviske snillismen fra sistnevnte film vi fornemmer et ekko av i den nye dramakomedien.

Hovedpersonen er nyutdannet barnepsykolog og flytter til en liten kommune på landet for å utøve sitt yrke. Han er en myk, oppofrende mann som vil alle godt og ikke gjør en flue fortred. Det er langt fra så uproblematisk som det burde være og forårsaker den ene absurde situasjonen etter den andre.

Heldigvis er Moodyson en satiriker med mer varme enn kynisme. Da kan vi tilgi at serien føles et par episoder for lang.

Vil du heller se…

Skrekk med en tvist? «The Sixth Sense» (film fra 1999). 90-tallsklassiker som står seg hvis du (utrolig nok) ikke har fått den spoilet.

Noe skikkelig mørkt? Se «Euphoria» (serie, 2019). Ungdomsserien som er så nihilistisk at den burde ha 30-årsgrense.

Sosialdrama? «Pose» (serie 2018-19). Hjerteskjærende, men også morsom serie om dragscenen i New York på 80-tallet. Sesong 2 ute nå.

Netflix

Se «Sorry to Bother You» (film, 2018).

Er det bare meg, eller går det år og dag mellom virkelig gode, nye latterbomber?

Du bør uansett unne deg denne filmen, som starter som en ganske god hverdagskomedie før den begår noen ville tankesprang, hopper uanstrengt mellom to-tre forskjellge sjangre og – mot alle odds – lander på beina med forbløffende emosjonell slagkraft.

Lakeith Stanfield spiller den filosofisk anlagte slackeren Cash, som bor i onkelens garasje og motvillig prøver seg som telefonselger når han skjønner at bare halvt fordøyde teorier om tilværelsens meningsløshet aldri kommer til å bidra til husholdningsbudsjettet.

Utrolig nok viser jobben seg å være nøkkelen til suksess, rikdom og syvmilssteg opp den sosiale rangstigen. Det fører igjen til konflikter med den idealistiske kjæresten (Tessa Thomson).

Vil du heller se…

Thriller? «La Casa de Papel» (serie). Tredje sesong av Netflix’ største ikke-engelskspråklige seersuksess.

Mørk komedie? Se «Happy!» (serie, 2018-19). En av fjorårets sprøeste og mest originale nye serier er tilbake med sesong to.

Historie fra virkeligheten? «When They See Us» (miniserie, 2019). De grusomme konsekvensene av USAs råtne rettssystem.

Viaplay

Se «Atlanta» (serie 2016-18).

Endelig er den andre sesongen av serien som gjorde Donald Glover til stjerne, ute på Viaplay.

«Atlanta» er en dramakomedie om to fettere som prøver å slå seg opp på rap-scenen i den amerikanske storbyen. Men også mye, mye mer. En surrealistisk, tankevekkende, absurd situasjonskomedie med gode beats – for å nevne noe.

Denne sesongen er stappfull av høydepunkter og omfatter særlig en episode som er blitt dissekert og diskutert verden over.

«Teddy Perkins» blandet førsteklasses skuespill og klassiske skrekkfilm-referanser så godt at Filter Film og TV kåret den til en av årets største tv-øyeblikk.

Vil du heller se…

Guilty pleasure? Se «Frustrerte fruer» (serie 2004-11). Alle åtte sesonger av en av forrige tiårs mest populære serier.

En bittersøt film? «Juliet, Naked» (2018). Popmusikk, nostalgi, motvillig modnende menn og kvinnene som må utholde dem: Klassisk Nick Hornby, dette.

Horror? «Hereditary» (film, 2018). Effektiv og ordentlig skummel revitalisering av sliten sjanger.