Netflix:

Se «Jerry Seinfeld: 23 hours to kill» (film, 2020).

En ny timeslang humorspesial av stand-ups grand old man ble sluppet på Netflix denne uka. Ifølge strømmetjenesten selv er dette hans første «special» siden 1998. Det er for øvrig samme året som TIDENES sit-com ble avsluttet.

I denne ferske spesialen beveger Seinfeld seg i kjent territorium: hverdagslige, folkelige og relaterbare småproblemer som blir gjort større enn de egentlig er. Han manifesterer igjen at det er dette han er best på.

Det er vanskelig å ikke forestille seg at alle vitsene kunne hatt sin egen episode i Seinfeld-formatet. For mer moderne Seinfeld-ske grunner til å dumpe kjærester, ødelegge vennskap eller havne i klamme sosiale situasjoner bør du følge denne kontoen, eller se disse samlingene av ulike Twitter-poster.

Vil du heller se…

Spike Lee-godbit? Se «Blackkklansman» (film fra 2018). En svart politimann infiltrerer den lokale grenen av Ku Klux Klan og avsløre en terrorplan.

Sportsdokumentar? Se «Den siste dansen» (serie, 2020). Fortellingen om hvordan Chicago Bulls ble verdens mest populære basketlag.

Barnefilm? Se «Howl’s Moving Castle» (film, 2004). Studio Ghibli har sluppet alle filmene sine på Netflix og dette er en av de aller beste.

HBO:

Se «Run» (serie, 2020).

Har du noen gang drømt om å bare slippe alt du har i hendene og forsvinne? Vel, nå kan planen din bli en realitet. Noen på tv gjør det for deg!

I «Run» realiserer to eks-kjærester en årelang pakt om å forlate deres middelmådige hverdag, til fordel for å forsvinne sammen. Ruby (Merritt Wever) og Billy (Domhnall Gleeson) sin fluktfantasi ble planlagt på et helt annet tidspunkt i livet, og det betyr at de begge har fått en del nye perspektiver og motiver for å begi seg ut på reisen.

Dette romantisk komedie-plottet virker tilsynelatende som et stort snork, men historien snor seg heller mot mørkere humor og håpløs romantisering av gammel kjærlighet. Wevers fremstilling av en frustrert husmor som ønsker å flykte fra «hjemmefengselet» skal visstnok også være grunn nok i seg selv til å se serien.

Vil du heller se…

Tegneserier? Se «Rick and Morty» (animasjonsserie 2013-19). Den sprut gale og alkoholiserte vitenskapsmannen Rick som drar på eventyr i tid og rom sammen med sitt uskyldsrene barnebarn Morty.

Vanskelighetene i et pusher-liv? Se «High Maintenance» sesong fire (serie, 2012-2020). En hasjselger møter mye rare folk på sin vei. Sånt blir det tv-drama av!

Kontrafaktisk historie? Se «The Plot Against America» (serie, 2020). Skaperne av «The Wire» fantaserer om hva som hadde skjedd dersom fascistene tok makta i USA i 1940.

Youtube:

Se «Technique Critique» av Wired (videoserie, 2016-2020).

Vi har tidligere anbefalt «Binging With Babish» i denne spalten. I videoserien forsøker Babish å gjenskape kulinariske elementer fra filmuniverset. Men akk, han er bare en vanlig hobbykokk.

I videoserien «Technique Critique» har Wired Magazine samlet noen av de fremste ekspertene innenfor ulike nisjer. Ekspertene får sin egen episode der oppgaven er å analysere og vurdere ulike scener fra tv og film.

Språkeksperter, robotforskere, kirurger eller rallysjåfører bruker de 20-30 minutter lange episodene på å enten radbrekke eller komplimentere hva de ser på skjermen. Konseptet er finurlig og har et behagelig tempo, samt vi seere får fylle knollen med litt kunnskap.

Vil du heller se…

Noen gode nyheter? Se «Some Good News» med John Krasinski (kanal, 2020)Skuespiller og regissør John Krasinski har laget sin egen nyhetskanal for å spre positive vibber.

Vice-dokumentar? Se «The Cannibal Warlords of Liberia» (dokumentar, 2012)Dokumentaren er et godt eksempel på den oppsøkende journalistikken Vice først ble kjent for.

En norskregissert kortfilm? Se «Former Cult Member Hears Music For The First Time» (kortfilm, 2019). Kristoffer Borgli sin kortfilm ble blant annet plukket ut til Sundance og er verdt å bruke 12 minutter på.

Viaplay:

Se «Deadpool 2» (film, 2018).

Hvor mange ganger kan Ryan Reynolds Deadpool bryte den fjerde veggen, men fortsatt ha den samme piffen? I første filmen var det rundt 23, du kan selv telle i denne.

I oppfølgeren samler Wade Wilson en gjeng med mutanter for å beskytte en guttunge med overnaturlige evner. Antagonisten er Cable, en genetisk modifisert leiesoldat fra fremtiden, som ønsker å få kloa i barnets egenskaper.

Deadpool 2 lever opp til tegneseriens breiale humor, historie og karakterer. Den har et større budsjett enn forgjengeren og er et forfriskende alternativ til selvhøytidelige og overproduserte superheltfilmer.

Vil du heller se…

En lun filmopplevelse? Se «Gloria Bell» (film, 2018). En fraskilt, middelaldrende kvinn lever ut drømmer og lengsler gjennom sin store lidenskap: Dans.

Robin Williams i storslag? Se «Jumanji» (film, 1995). Helsprø, men også litt skummel familiefilm om en gutt som fanges i en brettspillverden.

Minnesota nice? Se «Fargo» (serie, 2014-2019)En saklig bra serie fra Coen-brødrenes univers.

NRK TV:

Se «Tsunami» (miniserie, 2020).

Denne svenske dramaserien handler om de pårørende etter tsunamien i det Indiske hav i 2004, naturkatastrofen som kostet over 200.000 menneskeliv.

Tomas er leder for en hjelpeorganisasjon og reiser til Thailand før tsunamien treffer strendene. Han er anklaget for å ha stjålet penger fra sin egen organisasjon. Tomas forsvinner i kaoset, men det viser seg at enkelte ville tjent på hans bortgang.

Denne fiksjonsserien er skrevet av den meritterte Sara Kadefors, og har fått panegyrisk omtale av svenske Expressen for et manus som vender blikket innover. Regissøren Henrik Gustavsson, som for øvrig er gift med Kadefors, har tidligere jobbet med krimsnadder som Wallander og Broen.

Vil du heller se…

Australsk såpe? Se «Et sted å høre til» (serie, 2013-2018). Vi innrømmer det – vi er hekta på denne australske såpeserien. 

En politisk dokumentar? Se «Hillary» (serie, 2020). Sjelden har den tidligere førstedama åpnet seg på denne måten.

Tidenes spionserie? Se «Le Bureau» saison cinq (film, 2016). Femte sesongen begynner akkurat der vi avsluttet i fireren, med voldsom energi og sitrende spenning.

TV 2 Sumo:

Se «Midsommar» (skrekkfilm, 2019).

Det som er så gøy med Midsommar er at den bryter med flere skrekk-stereotypier, samtidig som den hyller andre. Alt er gjort på en lekker, kunstnerisk måte. Midsommar er filmen hvor idyll møter mareritt.

Når folk flest hører ordet «skrekkfilm» glir tankene fort til mørke kjellere, overnaturlige vesener, blod og jump scares som får deg til å hoppe i setet. Vi skrekkentusiaster kaller det «å kjenne at du lever».

Historien begynner når et kjærestepar reiser til Sverige for å oppleve midsommar-festen. De møter ikke akevitt- og Prips Blå-slukende svensker, men jammen er det ikke en hedensk kult som foretrekker vold og ritualer fremfor ringdans og sild. God sommer!

Vil du heller se…

Sterke kvinner? Se «Little Women» (miniserie fra 2017). Denne BBC One-serien i tre deler er ikke en helt ueffen tolkning av fortellingen som er fortalt mange ganger før.

Crazyhumor for hele familien? Se «Madagaskar» (film, 2005). Anders Hatlo som sjefspingvin på rømmen er next level «4-stjerners middag».

En drøy «barnefilm»? Se «Terkel i knipe» (film, 2004). En sort komedie med ett formål: å underholde deg (med gladvold, bannskap og drøye vitser).

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!