Ah, «Stranger Things»! En av de mest sjarmerende, spennende og originale tv-seriene som er skjenket verden de siste årene.

Eller… original? Ikke ifølge en viss Charlie Kessler, som saksøker serieskaperne Matt og Ross Duffer for å ha plagiert hans kortfilm «Montauk» fra 2012.

Ifølge søksmålet møtte Kessler Duffer-brødrene under filmfestivalen i Tribeca i 2014, og pitchet da ideen om å videreutvikle fortellingen i kortfilmen.

Den handler ifølge Deadline om en forsvunnet gutt, en militærbase der det i det skjulte finner sted ekspermenter som involverer barn, og et monster fra en annen dimensjon som likner en leke.

Plottet tykner når du får vite at «Stranger Things» opprinnelig hadde arbeidstittelen «The Montauk Project» og i likhet med Kesslers film skulle utspille seg i feriebyen på Long Island med samme navn (handlingen ble senere flyttet til Indiana).

Duffer-brødrene. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Men Kessler, som også delte filmens manus med Duffer-brødrene, er ikke kreditert eller godtgjort for den enorme tv-seriesuksessen – etter alt å dømme en av Netflix‘ virkelige abonnent-magneter. Nå søker han dermed økonomisk oppgjør.

Ifølge Variety kan imidlertid Kessler selv ha gjort seg skyldig i plagiat – i en tvist til fortellingen som minner om hvordan forfatter Dan Brown ble anklaget for å ha plagiert den spekulative og pseudovitenskapelige «The Holy Blood and the Holy Grail» da han skrev «Da Vinci»-koden.

I 1992 kom nemlig «The Montauk Project: Experiments in Time», nok en konspirasjonsbok som utgir seg for å bygge på reell forskning, og som hevder det i årevis ble gjort mystiske eksperimenter med tidsreiser på en militærbase i området. Boka har siden fått kultstatus og avfødt utallige spekulative diskusjonstråder på internett.

Verken Netflix eller Duffer-brødrene har i skrivende stund kommentert søksmålet eller hvorvidt de har lånt ideer fra boka og/eller kortfilmen i utviklingen av «Stranger Things».

EDIT: Duffer-brødrene avviser påstandene om plagiat i en uttalelse som ble spredt via diverse medier torsdag:

«The Duffer Brothers have neither seen Mr. Kessler’s short film nor discussed any project with him. This is just an attempt to profit from other people’s creativity and hard work».

Så da så.