Om norske filmer skal lykkes i utlandet, er de gjerne avhengige av gode støttespillere på distribusjons- og promosiden. Se bare på hva Harvey Weinstein har gjort for «Kon-Tiki» foreløpig.

For «Hodejegerne» sin del var det Magnolia Pictures som pushet filmen i USA, med tydelig godt resultat. Også «Trolljegeren» fikk god medfart på det amerikanske markedet hos Magnolia.

Nylig ble det kjent at dykkefilmen «Pionér» ble snappet opp til USA av Magnolia et halvt år før premieren, og nå er det den kommende norske actionfilmen «Gåten Ragnarok» som også er blitt plukket tidlig av distributøren.

Selv om «Gåten Ragnarok» ikke har kinopremiere før 4. oktober i år, inngikk Magnolia avtalen med TrustNordisk basert på en tre minutter lang promofilm som ble vist på det europeiske filmmarkedet i Berlin.

Det er åpenbart at skandinavisk fartsfylt film fortsatt er i vinden i USA, skal vi tro uttalelsen fra Magnolia-sjef Eamonn Bowles i en pressemelding:

– Vi er veldig begeistret for «Gåten Ragnarok» som har alle elementene som trengs i en skikkelig actionfilm. Vi er særlig glade for å jobbe med våre venner i TrustNordisk igjen for å gi mer skandinavisk kinokunst til amerikanske publikummere.

– Dette er kjempegøy, og vi kunne ikke fått en bedre start for «Gåten Ragnarok», sier filmens produsenter Are Heidenstrøm og Martin Sundland i Fantefilm Fiksjon på sin side.

Filmen har folk som Pål Sverre Hagen, Bjørn Sundquist og Nicolai Cleve Broch i hovedrollene, og regisseres av Mikkel Brænne Sandemose – som også regisserte «Fritt Vilt III». Her er det offisielle synopsiet:

I 1904 åpnes en tusen år gammel vikinggrav i Tønsberg. Ut av historiens mørke avdekkes Osebergskipet, og verdens aller største vikingfunn er et faktum. Forskerne er ekstatiske. Men Oseberggraven viser seg å inneholde flere spørsmål enn svar: Hvem var de to kvinnene som lå begravet i skipet? Hva skulle de fem groteske – og historisk unike – dyrehodene som ble funnet i graven forestille? Og ikke minst, hva mente våre forfedre med den eneste runeteksten – den eneste beskjeden til ettertiden – som ble funnet i skipet? Ni små runer som gåtefullt sier: ”MENNESKET VET LITE”.

Arkeologen Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) klarer ikke å slippe taket i disse mysteriene. Når han så finner spor som peker mot den største myten av alle, myten om Ragnarok – Verdens undergang – legger Sigurd sammen med to kolleger og sine to barn ut på et eventyr som leder dem til Finnmark og inn i «Ingenmannsland» mellom Norge og Russland hvor intet menneske har ferdes i moderne tid. Gamle runer får ny mening når hemmeligheten de avdekker viser seg å være større og mer spektakulær enn noen kunne drømt om.