Steven Seagal tramper i klaveret: – Putin er en av verdens store ledere
Den avdanka actionstjerna har skapt overskrifter i avisenes politikksider før. Som da han tok turen til Kaukasus og bondet med den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov i fjor – en kar som ikke er berømt for sin respekt for menneskerettighetene.
Eller da han vurderte å gå i Arnies dype fotspor og stille til guvernørvalg (i Arizona) et halvt år senere, med en hard innstramming av innvandringen til USA som kampsak.
Med den spente situasjonen i Ukraina, der vesten har fordømt Russlands anneksjon av Krim-halvøya, går Seagal i forsvar for sin kamerat, president Vladimir Putin.
– Putin er en av verdens store, nålevende ledere, sa han til den russiske avisa Rossiskaya Gazeta tidligere denne uken, ifølge The Moscow Times (via The Guardian).
De to har blitt kjent blant annet gjennom en felles interesse for kampsport. Seagals innpass i slike sirkler har gjort ham til en god venn å ha for det republikanske partiet, men nå tar han russernes side.
Måten USA og vesten forøvrig har reagert på hendelsene i Ukraina kaller han «idiotisk». Han mener «Putins ønske om å beskytte Russlands interesser og den russisk-talende befolkningen på Krim (…) er helt rimelig».
Som politiker er Seagal tross alt et par knepp mindre profilert enn Hollywood-kollegaene Ronald Reagan og Arnold Schwarzenegger. Selv om han altså er republikaner, og reserve-vise-sheriff(!).
Det synes ikke å bry den russiske avisa – der presenteres han i som «ikke mindre populær eller myndig i verden i dag (enn disse, journ.anm.)».
Han har også blitt hanket inn som ekspertkommentator på russisk tv, for å diskutere konflikten.
Seagal er ellers i Romania, for tiden, for å spille inn en actionfilm. Han lager dem fortsatt, men det er lenge siden storhetstida (om man kan kalle det for det) tidlig på 90-tallet – spesielt huskes han vel for «Under Siege» (1992).
Som filmstjerne tilhørte han videosjappenes tid, idet de fleste filmene etter hvert tross alt ble sluppet direkte på VHS. Gudene vet hvor de blir sluppet nå.
Uansett: Han synes å trives i Russland og omegn, og har kommet på god fot med Putin.
– Jeg liker å anse ham som er bror, slår han fast.