Den ferskeste av de norske støtteordningene for film og tv-innspillinger, insentivordningen, er blant annet ment å stimulere utenlandske filmskapere til å legge sine innspillinger til Norge.

Dermed er Jo Nesbø-filmatiseringa «Snømannen» satt til ekte norske omgivelser (hvilket vel er det peneste man kan si om filmen); Matt Damon-filmen «Downsizing» omgitt av nordnorske fjord og fjell (i en kort sekvens) og den kommende «Mission: Impossible»-filmen markedsført med Tom Cruise hengende i Preikestolen.

I den siste tilskuddsrunden er det imidlertid bare norske produksjoner som får støtte. Det til tross for at det i søknadsbunken lå både kinesiske, kanadiske og britiske prosjekter.

– Det er godt å se at norske produksjoner som ellers hadde blitt filmet i utlandet med disse tilskuddene finner det riktig å filme i Norge – med norske filmfolk, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for internasjonale forhold i Norsk filminstitutt i en pressemelding.

De tre prosjektene er alle tv-serier, og to av dem er det samme produsent som står bak – Silje Hopland Eik i Cinenord Drama. «Wisting», den påkostede dramatiseringen av to av Jørn Lier Horsts krimromaner, er allerede under innspilling i Stavern-området med Sven Nordin i hovedrollen.

«Alt for Norge», regissert av hennes ektemann Alexander Eik, går i opptak til høsten og skal gå på NRK i 2020. Den handler om kronprinsesse Märthas flukt til USA under Den andre verdenskrigen, og går inn på hennes mye omtalte forhold til president Franklin Roosevelt.

I researcharbeidet har Eik og med-forfatter Linda May Kallestein blant annet søkt i det private arkivet til Det norske kongehuset, Slottsarkivet i Stockholm og Franklin D. Roosevelts presidentarkiv i tillegg til å intervjue etterkommere av ekteparet Roosevelt.

Hvorvidt de har kommet til bunns i det smått pirrende spørsmålet om Märtha og Roosevelt var mer enn gode venner, ville ikke Eik ut med da han ble intervjuet av NRK i helga:

– Vi har selvsagt brukt seks år på å finne svaret på det spørsmålet. Vi vet at staben i Det hvite hus kalte kronprinsessa «the president’s girlfriend» og at hun var den personen presidenten brukte mest tid på under hele andre verdenskrig. Men svaret på spørsmålet du stilte må du vente til du ser serien, sier han.

Den tredje serien som fikk støtte i dag ligger lenger fram i løypa, og produsent Jan Erik Gammleng i Rubicon vil ikke si noe mer til Filter Film og TV enn at de fortsatt er i utviklingsfasen, og selv om de er glade for å få tilslag på støttesøknaden er det fortsatt ikke tatt noen produksjonsbeslutning.

Men ifølge synopsis handler «Fremvandrerne» handler om tidsreisende: «Et par forkomne individer ankommer Oslo. De viser seg å være de første av mange mennesker fra fortiden som søker tilflukt i vår tid». Serien har Jens Lien («Den brysomme mannen», «Sønner av Norge») som regissør og manus ved «Lilyhammer»-skaperne Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad.