De to første «Børning»-filmene ble enorme publikumssuksesser – den første vant til og med «Folkets Amanda»-prisen på filmfestivalen i Haugesund i 2015 og ble årets mest sette norske film på kino.

Men roadmoviene ble kostbar moro for det tradisjonsrike produksjonsselskapet Filmkameratene, fordi de ikke fikk produksjonsstøtte av Norsk Filminstitutt og dermed måtte finansieres i sin helhet av private investorer. 

Det hjalp ikke at Filmkameratene ble nektet momsfradrag for bilparken de brukte.

Særlig oppfølgeren gikk med stort underskudd. Produsent John M. Jacobsen satte dermed ned foten og nektet å sette igang en ny film uten tilslag fra NFI.

Otto Jespersen og Sven Nordin i «Børning». (Foto: SF Norge)
Otto Jespersen og Sven Nordin i  den første «Børning»-filmen. (Foto: SF Norge)

Panelet som velger ut hvilke filmer som blir tilgodesett i ordningen for kommersiell film, prioriterte likevel å støtte en ny «Kaptein Sabeltann»-film da Filmkameratene søkte i fjor høst. Det skyldtes kjønnsbalanse: Sistnevnte film hadde kvinner som både produsent, medregissør og hovedrolleinnehaver, mens «Børning» hadde menn både i produsent- og regissørrollen.

– Vi vet at det finnes et stort publikum der ute som venter på «Børning 3». Vi vet også at den hadde fagjuryens høyeste besøksanslag av filmene som søkte. Derfor er det helt forkastelig at den ikke får støtte, sa Jacobsen til Dagens Næringsliv da.

Nå har filmen imidlertid sluppet gjennom nåløyet. I dag kom nyheten om at «Børning 3» er tildelt 15 millioner kroner etter en markedsvurdering. 

Den har fortsatt mannlig regissør – Hallvard Bræin, som også lagde de to første – men nå er Ellen Alveberg oppført som medprodusent sammen med Jacobsen.

Synopsiset avslører at der bilracet i forrige film gikk nordover og endte i Murmansk, går det motsatt retning denne gang, med mål på Nürburgring-banen i Tyskland. «Vi får et gjensyn med de kjente og kjære karakterene fra de foregående filmene og blir introdusert for kjente navn fra Sverige, Danmark og Tyskland i de andre rollene», heter det.

Totalbudsjettet er på 60 millioner kroner, mot henholdvis 40 og 50 millioner på de to første filmene.

Det ble også gitt tilskudd til en ny Knutsen og Ludvigsen-film i dag. «Knutsen og Ludvigsen og det store dyret» får 7 millioner og regisseres av Rune Spaans og Gunhild Enger.