Innspillingen av den neste James Bond-filmen, foreløpig bare omtalt som «B25», er tildelt 47 millioner kroner fra insentivordningen for film og tv-serier. Det melder Norsk Filminstitutt i dag.

Tildelingen er den største i insentivordningens historie, og betyr at vi er et langt skritt nærmere å få en ny Bond-innspilling på norsk jord. 

– Dette er både julaften, 17.mai, bursdag og nyttårsaften på en og samme dag. Svært mange land i verden ønsker Bond-innspilling og det er uten tvil en enorm konkurranse, kommenterer Morten Steingrimsen, redaktør av James Bond-magasinet og forfatter av «Den store boken om James Bond».

– Norge har altså nådd gjennom dette trange nåløyet. Helt siden 1970-tallet har EON Productions lekt med tanken om å skyte en stor sekvens i Norge, og endelig skjer det, sier han.

Stort hemmelighold

Da Dagsavisen i desember breaket nyheten om at Bond-filmen snuste på å komme til Norge, het det fra Oslos filmkommisjonær Adrian Mitchell at prosjektet var «helt avhengig» av tilslutning fra insentivordingen.

Ordningen innebærer at filmprodusentene kan få refundert inntil 25 prosent av pengene de bruker i Norge, opp til grensen tildelingen setter. Den er innført for å trekke utenlandske film- og serieskapere til Norge, med tanke på ringvirkninger og turistreklame, men er i henhold til EØS-regler også åpne for norske filmer og serier.

Med en tildeing på 47 millioner kroner tyder det på at Bond-produsentene ser for seg å bruke minst 188 millioner på å spille inn scener i Norge.

Kommer «Bond 25» til landet blir det tredje gang en film om agent 007 har bilder herfra, men ikke i den skalaen vi snakker om nå.

Til både «You Only Live Twice» (1967) og «Die Another Day» (2002) ble det skutt landskapsbilder på henholdvis Tjøme i Vestfold og på Svalbard til bruk som bakgrunn for enkeltscener, men uten at noen av de kjente skuespillerne kom til landet.

Avslører ikke location

Ifølge Dagsavisen har det vært aktuelt å finne locations i hele Norge til den nye filmen, som blir den femte og siste med Daniel Craig i hovedrollen.

Men hemmeligholdet rundt prosjektet er enormt, og Truls Kontny, som leder Norsk filmkommisjon og arbeidet med å tilrettelegge for utenlandske filminnspilliger i Norge, kan fortsatt ikke si noe om når eller hvor «Bond25»-scenene skal spilles inn.

Det er heller ikke gitt opplysninger om hvorvidt Norge skal framstå som Norge i filmen, eller om vi blir «stand-in» for et annet land, slik den fjorårets «Mission: Impossible – Fallout» presenterte Prekestolen som et fjell i Himalaya. 

Gikk til Østerrike for vinterscener

Men er det vintervær som trekker agent 007 til Norge, vil det ikke være første gang den hemmelige agenten boltrer seg på snø: Filmserien har tidligere hatt spektakulære skiscener i filmer som «Her Majesty’s Secret Service» (1969), «The Spy Who Loved Me» (1977), «For Your Eyes Only» (1981), «A View To A Kill» (1985), «The Living Daylights» (1987) og «The World Is Not Enough» (1999).

Også i den forrige filmen, «Spectre» fra 2016, utspiller noe av handlingen seg i vinterlige omgivelser. De scenene ble spilt inn i Østerrike, selv om produsentene skal ha vært på location-speiding i Norge. Planene om å spille inn her skal ha strandet på at Norge på det tidspunktet ikke hadde noen insentivordning.

Det er amerikanske Cary Joji Fukunaga som skal regissere filmen, som har hatt en trøblete tilblivelse: Opprinnelig var «Trainspotting»-skaperen Danny Boyle på jobben, med et eget manus, men han trakk seg etter uenigheter med produsentene.

Nå er det de faste Bond-forfatterne de siste ti åra, Neal Purvis og Robert Wade, sin historie som realiseres.

Lagde remake av norsk serie

Hvorfor Fukunaga har valgt å legge deler av innspillingen til Norge, vet vi ikke  – men den 41 år gamle filmskaperen, som tok steget opp blant de mest profilerte, unge Hollywood-navnene med den første sesongen av HBO-serien «True Detective» og Netflix-filmen «Beasts of No Nation», har flere koplinger til landet vårt:

  • Han står bak den amerikanske remaken av den norske serien «Maniac», som kom på Netflix i høst.
  • I amerikansk presse har han blitt koplet til den norske modellen og skuespilleren Kristine Frøseth (hun har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag).
  • Fukunaga var dessuten på ferie i Norge i fjor – riktignok før det ble kjent at Bond-jobben var hans.

Fukunaga har tidligere gitt uttalelser i retning av at filmen vil fortsette på den overordnede historien som har vært fortalt i de fire filmene Daniel Craig har spilt inn.

– Bond er på en karakterbue som startet med «Casino Royale», og den vil jeg fortsette på. Det blir forandringer, såklart – som enhver fortelling må hovedpersonen bli tvunget til å forandre seg for å ha et narrativ, sa regissøren i fjor høst.

Han har også bekreftet at det blir et gjensyn med flere av skuespillerne fra de to siste filmene – Ralph Fiennes som M, Ben Whishaw som Q og Naomie Harris som Moneypenny.

Lea Seydoux returnerer dessuten i rollen som Dr. Madeline Swann fra «Spectre».

Lea Seydoux i «Spectre» (2016).

Utfordrer sjangere

Espen P. A. Lervaag, en av de norske «Maniac»-skaperne, tror Cary Fukunaga vil lage en mer moderne James Bond-film, med en agent som er tilpasset 2019.

– Med det han har laget så langt i karrieren er det liten tvil om at han hele tiden utfordrer sjangere og løser ting på sin egen måte. Det blir spennende å se, men jeg tror han vil gjøre maks ut av Bond-universet og skape action som er en James Bond-film verdig, sier Lervaag.

Også HBO-serien «Wilderness» og Viaplay-serien «Fenris» blir tilgodesett med midler fra insentivordningen, men langt mindre beløp.

Blant søkerne som ikke nådde opp, er  USA Network-serien «Treadstone», som er en oppfølger til Jason Bourne-filmene; den norskspråklige Netflix-serien «Ragnarok», Nordisk Film-serien «Scandinavian Star», og Monster Scripted-serien «Furia», som «Bølgen»-regissør Roar Uthaug er tilknyttet.