• Her kan du leie «Starship Troopers: Invasion»

Jeg savner virkelig Paul Verhoeven! I disse dager kunne Hollywood sannelig trenge en skarp satiriker som lager sarkastisk sci-fi-action av samme format som «Robocop», «Total Recall» og «Starship Troopers». Ja, jeg vet at «Total Recall» akkurat ble nyinnspilt, men har du sett den? Urk. Jeg tror vi alle også kan være enige om at nyinnspillingen av «RoboCop» aldri i livet vil klare å gjenskape den forskrudde stemningen fra originalen.

I 1997 tok Verhoven det som var en proto-fascistisk sci-fi-roman av Robert Heinlein, og forvandlet den til en spydig satire om USAs krigskåte militærindustri og patriotiske mediepropaganda. Sikkert bare en tilfeldighet at filmen kom året etter at ultrakonservative Fox News startet sine sendinger – men Verhoven fanget opp en tidsånd, som bare ble sterkere så fort George W. Bush kuppet makten i USA.

Som Verhoeven sier på kommentarsporet til DVD-utgivelsen: «krig gjør oss alle til fascister».

Filmen suste langt over hodet på mange amerikanere, men ble en seiglivet suksess på hjemmekino, som fostret flere billige oppfølgere, en animert TV-serie, tegneserier og dataspill (sjekk ut listen på slutten av teksten). Det jobbes nå med en nyinnspilling, som sikkert kommer til å misse poenget totalt. Personlig elsker jeg «Starship Troopers», og har gjort det siden jeg anmeldte filmen tilbake i forrige årtusen – men avleggerne er ikke mye å juble over.

«Starship Troopers: Invasion» er den tredje i rekken (vel, fjerde etter TV-serien «Roughnecks»), og er en japanskprodusert dataanimasjon regissert av mannen bak de severdige anime-filmene «Appleseed» (2004) og «Appleseed: Ex Machina» (2007). Sistnevnte en kostbar kinoanimasjon produsert av John Woo:

Den anerkjente anime-skaperen Shinji Aramaki jobbet også på dataspill-animasjonen «Halo: Legends» (2010), og det er faktisk denne spillserien «Invasion» minner mest om. På ett tidspunkt i filmen begynte jeg å se med rundt etter Xbox 360-håndkontrollen, før jeg kom på at «å ja, dette er en film, ikke et FPS-spill». Synd, for dette kunne ha blitt et kult skytespill. Hele «Halo»-serien har samtidig trukket mye inspirasjon fra «Starship Troopers», så de har et symbiotisk forhold – og etterlengtede «Halo 4» ble jo akkurat sluppet på markedet. Ser til forveksling like ut, spør du meg:

Men tilbake til «Starship Troopers: Invasion». Krigen mellom menneskenes «Terran Federation» og de gøggete space-insektene fortsetter med uforminsket styrke. Under en redningsaksjon på asteroidebasen «Fort Casey» legger den telepatiske ministeren Dr. Carl Jenkins (spilt av Neil Patrick Harris i filmen), plutselig beslag på stjerneskipet «John A. Warden» – som skal brukes i et topphemmelig oppdrag.

Skipets kaptein Carmen Ibanez (tidligere portrettert av Denise Richards) er rasende, og kort tid etterpå forsvinner Warden-skipet sporløst. Ibanez akter å få stjerneskipet sitt tilbake, og tar med soldatene i Alpha team som back-up. De begir seg ut på jakt, og finner et skip som kommer lastet med… en helvetes masse iltre kjempeinsekter. Ethvert snev av satire og politikk er fjernet fra denne generiske action-animasjonen, som til gjengjeld byr på noen dataanimerte pupper og mye livlig action.

Manuset er skrevet av dataspillveteranen Flint Dille, som tidligere har jobbet med «The Chronicles of Riddick»-spillene for Starbreeze, «Diablo III» og en masse middelmådige lisensprodukter. Dialogen er hoppende håpløs, men produksjonsdesignet er førsteklasses og animasjonen gjennomført smidig. I alle fall så lenge karakterene er skjult under tykke drakter og hjelmer. Ansiktsmimikken er langt fra like imponerende, og avslører at «Starship Troopers: Invasion» tross alt er en rett-på-hjemmekinoutgivelse laget på forholdsvis lavt budsjett.

Selv om flere av karakterene fra den første filmen blir gjenintrodusert, har man ikke klart å få med seg en eneste av de originale «Starship Troopers»-skuespillerne som stemmeleggere. Noe som nesten er litt imponerende, med tanke på hva Denise Richards, Jake Busey og Casper van Dien gjør nå for tiden. Sistnevnte er oppført på slutteksten som produsent, sammen med de første tre filmenes manusforfatter; Edward Neumeier – men jeg tipper at det bare er en kontraktgreie. Selv de billigste, belgiske barnefilmen klarer å lokke med seg kjente stemmeleggere, men «Starship Troopers: Invasion» har bare en gjeng rutinerte anime-dubbere.

Dette er nok mer myntet på ivrige anime-fans og rutinerte FPS-spillere (i alle fall de som ikke har for vane å klikke forbi «cut-scenes») enn «Starship Troopers»-tilhengere, selv om «Invasion» har en del referanser både til den første filmen og til Heinlein-romanen. Alt føles temmelig syntetisk, generisk og overfladisk – men er du ute etter dataanimerte soldater som plaffer løs på digre insekter burde du få mer enn dagsdosen din her.

Would you like to know more? Før vi runder av, her er en oversikt med de andre «Starship Troopers»-oppfølgerne og avleggerne. Først kom den dataanimerte TV-serien «Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles» (1999), som holdt det gående i 44 episoder. Animasjonen ser unektelig en smule primitiv ut tretten år senere, og får «Invasion» til å se desto bedre ut:

Så fikk vi dataspillet «Starship Troopers: Terran Ascendancy» (2000):

Deretter kom den billige rett-på-DVD-produksjonen «Starship Troopers: Hero of the Federation» (2004):

Året etter dukket skytespillet «Starship Troopers» opp:

I 2008 kom den tredje filmen, «Starship Troopers: Marauder»:

Dette er tøysete lavbudsjett-produksjon, som får en liten gullstjerne i margen for å introdusere republikanernes forslag til ny nasjonalsang:

Fun fact: Paul Verhoven var faktisk ikke først ute med å filmatisere «Starship Troopers». I 1988 kom anime-serien «Ucho no Sensi», med seks episoder som også var basert på Robert Heinlein-romanen. Ser litt annerledes ut, men har til gjengjeld en fryktelig fengende temasang: