• Hver fredag tilbyr vi en kortfattet oversikt over ukas viktigste film- og tv-nyheter nyheter fra inn- og utland. Du kan få oversikten på epost hver uke ved å melde deg på her. Husk at du må bekrefte påmeldingen i etterkant.

Den kommende storfilmen om Roald Amundsen er gått i opptak, og det er Pål Sverre Valheim Hagen som har fått rollen som polarhelten. Andre skuespillere i filmen, som regisseres av Espen Sandberg («Kon Tiki», «Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge») er Ruby Dagnall fra «Skam» og Christian Rubeck.

Et nytt EU-direktiv, som etter alt å dømme også vil bli gjeldende i Norge, skal tvinge strømmetjenestene til å tilby deg det samme innholdet når du logger deg på i utlandet, som du har når du ser hjemmefra. NRK er ikke omfattet av pålegget, men sier de jobber for å bedre tilbudet til norske seere som bruker nett-tjenesten i utlandet.

Frances McDormands appell om større mangfold i filmbransjen under Oscar-utdelingen forrige uke fikk flere produksjonsselskaper til å forplikte seg til å kontraktsfeste en viss andel kvinner og minoriteter på sine prosjekter. Et av dem er Matt Damon og Ben Afflecks Pearl Street Films.

Tidenes mest hyllede filmmusikk-komponist, John Williams (86), annonserte at han har fått nok av «Star Wars» etter å ha tonesatt ni av filmene i serien. Neste års Star Wars-film blir dermed den siste han komponerer musikk for (men de kommer nok til å fortsette å bruke hans kjenningsmelodi).

Komiker og skuespiller Kristen Wiig («Bridesmaids») er castet som antagonist i den neste Wonder Woman-filmen.

I Danmark sto 22 tidligere barneskuespillere fram i avisa Politiken og fortalte hvordan de var seksuelt misbrukt av regissørene Lasse Nielsen og Ernst Johansen, som lagde flere populære barne- og ungdomsfilmer på 70-tallet (Johansen erkjenner noen av episodene, Nielsen avviser dem alle).

I dag har avisa et oppsiktsvekkende intervju der Nicolai Coster-Waldau («Game of Thrones») slakter den danske filmbransjens behandling av barneskuespillere også i nyere tid.

Barack og Michelle Obama er i langt fremskredne forhandlinger om å lage en serie programmer for Netflix. Trolig blir det en blanding av modererte debatter og reportasjer knyttet mot flere av parets hjertesaker – men det er ikke meningen å bruke Netflix som en plattform for direkte Trump-kritikk, ifølge New York Times’ kilder.

Scientologikirken startet sin egen tv-kanal. Første program var en tale av sektleder David Miscavige.

NRKs kommende tv-serie om det norske oljeeventyret, «Lykkeland», er den eneste nordiske serien som er tatt ut til den nystartede tv-seriefestivalen Canneseries i Cannes. Den kommer op tv til høsten (og må ikke forveksles med tv-serien Harald Zwart holder på å spille inn, som er en satire om oljefondet).

Produsentene bak Netflix-serien «The Crown» avslørte at hovedrolleinnehaver Claire Foy hadde lavere lønn enn Matt Smith, som spilte prins Philip i de to første sesongene. Også i Norge er det på det rene at mannloige skuespillere tjener bedre enn sine kvinnelige kolleger, sier skuespillerforbundet.

«Trainspotting»-regissør Danny Boyle bekreftet overfor en journalist i avisa Metro at han jobber med å utvikle en ny James Bond-film. Får han grønt lys blir det den 25. i serien og et nokså oppsiktsvekkende retningsvalg for agent 007.