Ethvert forsøk på å adaptere Frank Herberts «Dune» for skjerm må imøteses med en dose sunn skepsis.

Men etterhvert som nyhetene har dryppet inn om det siste filmprosjektet basert på den klassiske science fiction-romanen fra 1965 har selv knallharde kynikere som oss blitt tvunget til å senke guarden og la forhåpningene blomstre.

Regissør Denis Villeneuve er tross alt mannen bak de beste scifi-filmene dette tiåret – vi ser på dere, «Arrival» og «Blade Runner 2049».

Og når kanadieren går hen og caster noen av våre favorittsvensker – vi ser på dere, Stellan Skarsgård og Rebecca Ferguson – side om side med stjerneskuddet Timothée Chalamet, veteranen Charlotte Rampling og muskelberget Dave «Drax the Destroyer» Bautista må en jo innrømme en viss nysgjerrighet.

Siste nytt er at Oscar Isaac – kjent som rappkjefta opprørspilot i Star Wars-filmene «The Force Awakens» og «The Last Jedi» – er tiltenkt en plass i det nye «Dune»-universet.

Det er Variety som har kilder på at Isaac ligger i forhandlinger om betingelsene for å spille faren til hovedpersonen Paul Atreides (Chalamet), altså Hertug Leto den første, rollen som William Hurt hadde i tv-serieversjonen av romanen som kom i 2000.

Isaac ser for øvrig ut til å ha blitt noe av en go-to-guy for science fiction-skapere, med roller i begge de to siste Alex Garland-filmene («Ex Machina» og «Annihilation») i tillegg til Star Wars-filmene.

Han har dessuten en tettpakket kalender foran seg, med lansering av spenningsfilmen «Triple Frontier»Netflix i mars og den siste Star Wars-filmen («Episode IX») til høsten.

Den nye «Dune»-filmen skal blant annet spilles inn i Ungarn og Jordan, og opptakene starter allerede i vår.

Vi skal ikke forsøke oss på å gjengi noe handlingsreferat fra romanen, som har en historikk med gigantomane filmplaner som enten er skrinlagt etter mye blod, svette og tårer, eller lansert i maltrakterte former som ingen forstår noe av.

Men det er et tankespill av både sosialpolitisk og vitenskapelig art, og en episk fortelling om et interplanetarisk samfunn styrt av en ond keiser (ja, Star Wars er tungt inspirert av denne boka).

Vi følger en av flere fallerte adelsfamilier som kjemper om kontrollen over en planet som rommer et svært verdifullt råmateriale.

Boka «Dune» er såpass omfangsrik at det allerede er besluttet at den nye filmen kommer i to deler. Og Frank Herbert skrev en rekke oppfølgere, så her kan det være mat for en lengre filmserie.

Hvem vet, kanskje kjøper du Hertug Atreides-actionfigurer i julegave til barnebarna dine i år 2038.