Star Wars-miljøet har tatt over mantelen fra DC, spill og Ghostbusters som det verste som finnes på nettet.

Slik konkluderer nettstedet Birth Movies Death etter at skuespiller Kelly Marie Tran, kjent som rollefiguren Rose Tico i «The Last Jedi», mandag slettet alt innhold fra Instagram, der hun hadde sin eneste konto på sosiale medier.

Det skjer etter at hun har mottatt store mengder hets, til dels av rasistisk og misogynistisk karakter, og etter at Daisy Ridley, hovedrolleinnehaver i de nye Star Wars-filmene, i forfjor forlot sosiale medier på grunn av mengden av stygge kommentarer, ofte rettet mot hennes utseende.

Måtte stenge oppslagsverk

Instagram er ikke det eneste stedet Tran, som er av vietnamesisk-amerikansk herkomst, har blitt en skyteskive for fans som ikke er fornøyd med hvordan filmserien de siste årene har løftet fram skuespillere av begge kjønn og med et mangfold av etnisiteter.

Tidligere i år måtte moderatorene i det fan-drevne oppslagsverket Wookiepedia låse hennes oppføring for redigering, etter stadig vandalisering.

– Det som skjer er forkastelig og avskyelig, sier Jean Erik Bjørnskau, som er leder i Star Wars Norge.

– Heldigvis er det noen få mennesker som står bak trakasseringen, som det brede lag av Star Wars-fans tar avstand fra. Men det er både forferdelig for henne og giftig for fanmiljøet, sier han.

Voldsomt sinne

Bjørnskau har drevet fangruppa, med over 6000 medlemmer på en aktiv facebookgruppe, i 11 år. Og han sier det aldri har vært så ille som nå.

– I det siste har det vært giftigere enn noen gang. Også da prequel-trilogien var aktuell ble diskusjonene hete, men aldri noe som likner dette. Jeg føler at dette kommer på toppen av mye murring rundt det at «Solo» flopper, og at noen fans er veldig sinte på «The Last Jedi». Vi har ikke mye slikt hos oss, men på Youtube og i andre kanaler er det et voldsomt sinne mot Lucasfilm, sier Bjørnskau.

Rian Johnson og Kelly Marie Tran. Foto: Disney

Han viser til at da det Disney-eide produksjonsselskapet bak Star Wars-filmene markerte toppsjef Kathleen Kennedys 65-årsdag med en Instagram-gratulasjon i går, måtte posten tas ned etter to timer – trolig på grunn av den voldsomme mengden hatefulle kommentarer (den ble senere postet på nytt).

– Men jeg tror ikke dette er noe som vedvarer. Jeg håper det først og fremst dreier seg om at de misfornøyde har fått en anledning til å rase fra seg med de to siste filmene, og at tonen vil bedre seg. La oss heller ikke glemme at de aller fleste oppfører seg ordentlig, sier Star Wars Norge-lederen.

Det poenget betoner også Rian Johnson, regissøren bak den polariserende «The Last Jedi»-filmen, og engasjert av Lucasfilm for å lage en ny trilogi Star Wars-filmer. «Noen få usunne personer kan kaste en lang skygge over en vegg, men de siste fire årene har jeg møtt mange ekte Star Wars-fans. Vi liker og misliker ring, men vi gjør det med humor, kjærlighet og respekt», skrev han på Twitter i går.

– Dette er bare veldig, veldig trist. Det er helt greit å ikke like det Kelly Marie Tran gjør i filmen, men å gå etter henne som person er noe helt annet. Jeg har fulgt henne lenge på Instagram, og hun er ikke annet enn søt og omgjengelig, sier Jeanett Diaz, som ble kåret til Norges største Star Wars-fan av Disney og Dagbladet i 2015.

Og har en bitteliten Star Wars-tatovering som blant annet har imponert Carrie Fisher.

Superfan Jeanett Diaz og Carrie Fisher. Foto: Privat

Må stå opp

– For min del lar jeg ikke slikt ødelegge gleden av å være Star Wars-fan. Jeg tenker heller at vi andre må være enda mer aktive, og stå opp mot trakassering i sosiale medier, sier hun.

Diaz mener det er betydningsfullt å kunne følge skuespillerne på sosiale medier.

– Sammen med Mark Hamill og Joonas Suotamo, som spiller Chewbacca, har Kelly Marie Tran vært blant dem som har vært best på å gi fansen innblikk i livene sine, og gi hyggelige ting tilbake til fansen. Jeg synes det varmer når de gjør det, sier hun.