«Expendables 3» er på vei, med planer om amerikansk premiere den 15. august – og én uke senere i Norge, den 22. august. Men veldig mange har nok allerede sett den.

En versjon av filmen i DVD-kvalitet ble lekket på nett via utro tjenere for noen uker siden, og etter én uke ble det antatt at filmen hadde blitt lastet ned to millioner ganger. Nå har folkene bak filmen kommentert hendelsen.

– Det gjør meg trist, sier manusforfatter og skuespiller Sylvester Stallone til Associated Press.

– Jeg skjønner at noen har begynt å akseptere dette som en del av livet. Jeg synes det er synd – ikke så mye for min del, jeg klarer meg, men det er tusenvis av folk som ikke vil få laget filmer, de får aldri sjansen – fordi selskapene har mistet mye penger.

Andre i produksjonen er mer optimistiske, blant annet Kellan Lutz – som er ny i filmserien, i rollen som John Smilee.

– De som lastet ned filmen, jeg tror faktisk de har lyst til å se filmen på kino – det er en god film. De ser den via nettet, og tenker ‘Jeg må jo se denne på kino!’. Alle onelinerne som går under all actionen, du får ikke hørt det på en liten iPad eller en datamaskin.

Expendables 3. (Foto: SF Norge)
Så mange stjerner krevde å stå i fremste linje på plakaten at den ble i wiiidescreen. (Foto: SF Norge)

Han er ikke den eneste som ser lyst på det. Time Warner-sjef Jeff Bewkes – som blant annet eier HBO – har sagt at det at «Game of Thrones» er det mest nedlastede tv-programmet år etter år er «bedre enn en Emmy».

– Vi har måttet takle dette i 20-30 år, siden folk la ledninger ned på baksiden av bygninger for å se på kabel-tv ulovlig. Vår erfaring er at det alltid leder til flere abonnementer.

Det er selvsagt en litt annen situasjon for en lang tv-serie enn en halvannen time lang film. En studie, referert i Variety – som riktig nok fokuserte på én nedlastingsnettside, og filmer som kom ut mellom 2006 og 2008 – mener å påvise at slike tidlige lekkasjer av filmer skader billettsalget opptil 19 prosent.

En av redaktørene for nettstedet The Verge, David Pearce, innrømmet nylig at han var en av hadde lastet ned «The Expendables 3» og sett den flere ganger – og likevel mener han at han kommer til å se den på kino.

– Dette er det beste som kunne skjedd med «The Expendables 3», skriver Pearce om alt snakket om filmen som lekkasjen har medført på nett.

Distributør Lionsgate virker derimot mindre optimistiske enn både Pearce og Lutz, og arbeider for tiden med å bli kvitt alle ulovlige kopier av filmen som noensinne har eksistert – ved å saksøke flere ulike piratnettsteder, og å levere titusenvis av «takedown»-anmodninger til ulike nettleverandører.

I går fikk også Lionsgate rettens medhold i at flere piratnettsteder må stoppe delingen av filmen umiddelbart, samt at de kan få inndratt penger fra eventuelle bankkonti, melder Deadline.

Hittil har «Expendables 3» stort sett blitt kjølig mottatt av anmeldere, tross stornavn som Stallone, Jason Stratham, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger – i tillegg til «nye» navn som Mel Gibson, Harrison Ford, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Kelsey Grammer, Kellan Lutz og MMA-stjernen Ronda Rousey foran kamera.

Det er allerede planer om en fjerde film i franchisen – til tross for «one last job»-temaet i den kommende tredje. Kanskje «The Expendables» kan bekjempe nettpirater denne gangen?