Lei «Soldiers of Fortune» her!

Dette er slett ikke hva man kan kalle en bra film, men bra sofa-underholdning! Produsert på forholdsvis lavt budsjett med oligark-penger fra Russland, og spilt inn i Ukraina med en samling kjente skuespillere som stiller opp så lenge betalingen er ok. Historien er sprøyte tøvete, men er du i rett humør kan «Soldiers of Fortune» by på tilstrekkelig med moro.

Vi starter opp i 2008. Spesialsoldaten Craig McCenzie (Christian Slater) er på oppdrag i Afghanistan sammen med sin bestevenn Reed (Freddy Rodriguez) for å spore opp et av Talibans våpenlager. Etter at Reid blir tatt til fange av Taliban ikledd en burka må Craig trosse ordrene sine, og egenhendig redde ham fra å bli kastrert av den korrupte CIA-agenten Mason (Colm Meany). Noe som involverer å drepe mange hundre uskyldige afghanere, og en eksplosjon – mens de spaserer rolig i sakte film uten å se seg tilbake. Så igjen: «cool guys don’t look at explosions».

Craig reddet livet på kompisen Reed, men ble sparket ut av det militære i unåde som takk for hjelpen. Fire år senere er Craig i Montana, ruinert. avdanket og uten framtidsutsikter. Han blir kontaktet av søskenparet Ernesto (Ryan Donowho) og Cecilia (Oksana Korostyshevskaya, som definitivt burde vurdere å korte ned navnet sitt litt). De trenger hans assistanse i kampen for å frigi den ukrainske øya Snake Island. En NATO-base under den kalde krigen, som nå er styrt av den onde diktatoren Oberst Lupo (Gennadi Vengerov) – og hans høyre hånd er tilfeldigvis eks-CIA-agenten Mason. Ja, den samme slampen som nesten kastrerte Reed i Afghanistan.

En liten gruppe heltemodige rebeller kjemper mot diktatoren, men de mangler våpen og resurser. Derfor har den vakre rebell-lederen Cecilia startet krigslekeparken «Soldiers of Fortune». En slags Tusenfryd for søkkrike klienter, som kan leke krig i forholdsvis trygge omgivelser, mens de fyrer løs med avanserte kampvåpen under overvåkning av topptrente spesialsoldater. Pengene de betaler for moroa går til å kjøpe våpen og provianter for de heltemodige rebellene. Så ja, et veldig snodig og lite gjennomførbart konsept.

Craigs oppdrag er å sørge for at de rike eventyrerne ikke blir drept, og de inkluderer den aristokratiske bankieren Charles H. Vanderbeer (Charlie Bewley), metallmagnaten Roman St. John (Sean Bean), den legendariske telecom-mogulen Samuel Haussmann (James Cromwell), den afrikanske våpenhandleren Grimaud Tourneur (Ving Rhames) og datadesigneren Tommy Sin (Dominic Monaghan) – skaperen av det kontroversielle spillet «Death Porn». Alle har sine skjulte årsaker til å være med på dette eventyret, og med dem sklir hele filmen ut i gjøglete tullball det er umulig å ta seriøst for ett sekund.

Craig har ansvaret for disse egoistiske luksusdyrenes sikkerhet, og må trene dem opp til forholdsvis kampdyktig form. Treniningsmontasjene kunne ha kommet rett ut av en «Politiskolen»-film (eller eventuelt Bill Murray-komedien «Rekrutter på ville veier»), og forvandler «Soldiers of Fortune» til en bred komedie. Men skuespillerne ser i alle fall ut til å ha det moro sammen, og Christian Slater gjør en bra figur. Dette er en av tolv filmer han har spilt i det siste året, så ingen kan beskylde ham for å være lat. Slater er en kul fyr, så det er litt synd at han bare dukker opp i rett-på-hjemmekino-ruller nå (deriblant «Playback») – men «Soldiers of Fortune» er den mest prominente rollen han har hatt på en stund.

Som en del av krigsopplevelsen skal disse rikingene frakte en våpenleveranse til rebellenes hovedkvarter på Snake Island, noe som høres ut som en skikkelig dårlig ide. Det som skal være en trygg krigslek utvikler seg raskt til ekte krig, etter at en forræder lekker informasjon om oppdraget til den diabolske Mason. Craigs bestevenn Reed blir drept i et bombeangrep – og så forvandler «Soliders of Fortune» seg til en livlig actionfilm som kunne ha kommer i et tidshull rett fra nittitallet. Med eksplosjoner, bomber, bombastiske enetaler, slåsskamper med kniv og hundrevis av statister som blir meiet ned med maskinvåpen. Og gjerne for meg.

Toner virrer fra bred komedie til voldsom action, men «Soldiers of Fortune» er gjennomført underholdende. En livlig B-film av den gamle skolen, som ikke er så alt for langt unna «Expendables»-filmene – bare iscenesatt på langt lavere budsjett, og med mindre kravstore skuespillere. Allikevel, til å være en rett-på-video-rull er rollelista temmelig imponerende. Oscar-nominerte James Cromwell var sist å se i «The Artist», mens Dominic Monaghan er kjent fra «Ringenes herre»-trilogien og «Lost». Hvis du lurer på hvorfor Monaghan hinker rundt med gips i «Soldiers of Fortune» er det fordi han brakk foten like før innspillingen startet – så de skrev inn skaden i filmen.

Du må ha en mer enn middels høy toleransegrense for tøvete historier, action på sparebluss og grove logiske brister for å kunne sett pris på «Soldiers of Fortune», men den har større underholdningsverdi enn forventet. Tempoet er høyt, skuespillerne mer entusiastiske enn materialet tilsier og alt er iscenesatt med en stor dose ironisk distanse. En av disse brukbare B-filmene som holder fint en doven søndag i sofastolen med noen lunkne halvlitere, lave forventninger og en bolle ostepop på magen.

Lei «Soldiers of Fortune» her!