Tirsdag ble Oscar-nominasjonene offentliggjort, noe som umiddelbart utløser debatt om hvem som fortjente nominasjonen og hvem som ble brutalt ignorert.

Ingen bestrider imidlertid nominasjonen til  82-årige Christopher Plummer for hans rolle som den krampeaktig homofile Hal i «Beginners».

Hal kommer ut av skapet like etter konas død, noe som kommer som en stor overraskelse for sønnen Oliver (Ewan McGregor). Det viser seg også at Hal lider av dødelig kreft, og han lover seg selv å leve livet til fulle den tida han har igjen. Tapte år på homsescenen kompenseres ved jakt på yngre menn, nettdating og klubbing som vanligvis er forbeholdt langt yngre homser enn ham selv.

Filmen fortelles fra Olivers synsvinkel i etterkant av farens død, vist gjennom flashbacks. Oliver er på sin side en grafisk designer med minkende sans for livet. Når alt ser som mørkest ut treffer han imidlertid franske Anna, spilt av smellvakre Melanie Laurent (kjent fra «Inglourious Basterds»). Men tro for all del ikke at dette er noen tradisjonell boy-meets-girl-historie.

  • «Beginners» er tilgjengelig på Video on Demand fra i dag. Lei den her!

Moderne romantisk komedier har en tendens til å by på et relativt smalt utvalg «mannstyper» – spesielt er jeg litt lei douchebag-typen, ofte representert ved Bradley Coopers figur. At Oliver er tvers gjennom myk og melankolsk er derfor tilfredstillende på alle plan.

Persongalleriet er minimalt, og utnyttes maksimalt – vi kommer rett og slett under huden på karakterene. Likhetene med Woody Allens klassiker «Annie Hall» har vært nevnt, og det er definitivt ingen ueffen sammenlikning. Viljen til å eksperimentere er i hvert fall et friskt pust i en filmsjanger som ofte satser altfor trygt.

Regissør Mike Mills (for øvrig kjæresten til Miranda July) har basert hendelsene i «Beginners» på sitt eget liv – faren kom ut av skapet da moren hans døde etter at de to hadde vært gift i 44 år.

I denne filmen leker Mills både med finurlige indiefilmelementer og romkomtradisjon. Mange grep som kunne vært litt for «smarte» – som for eksempel teksting av tankene til hunden Arthur – tas i havn fordi de integreres sømløst i historien, uten at det gjøres noe større nummer ut av.

Ewan McGregor som Oliver er kanskje ikke veldig minneverdig, men noen flere ord bør definitivt vies til kjøteren Arthur. 2011 var et godt år for hunder på film, men Arthur banker lett Uggie fra «The Artist» (som nå har blitt utstyrt med Twitter-konto og eget presseteam). Det er ikke uten grunn at Arthur hentet hjem fjorårets Palm Dog for beste skuespillerprestasjon fra en firbeint.

«Beginners» setter en mørk, men nær tone helt fra første stund.

Ja, den framstår som litt seig – men det gjør også at man får tid til å se seg rundt i det ekstremt fine universet Mills har skapt for karakterene sine.

 

  • «Beginners» er tilgjengelig på Video on Demand fra i dag. Lei den her!