Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka også. Og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

TV 2 Sumo

Se «Condor» (serie fra 2018).

Bare navnet pirrer nysgjerrigheten til spionthriller-konsumenter, hvertfall de som har nådd en viss alder. Boka «Six Days of the Condor» fra 1974 og filmen «Three Days of the Condor» fra året etter er blant noe av det beste sjangeren har bydd på.

Denne nye serien beskrives som et amalgam av de to, og er oppdatert til vår tid.

I likhet med originalene handler det om en ung CIA-analytiker som finner alle kollegene på kontoret myrdet. Snart viser det seg at han står overfor en indre fiende i etterretningsetaten.

Serien har fått gode kritikker som en smart vri på en gammel klassiker, og skaperne har allerede fått klarsignal for å lage en sesong til.

Har du heller lyst til å se…

En annerledes animasjon? «Loving Vincent» (film fra 2017). Sinnsykt eksperiment med fabelaktig resultat: Historien om Vincent van Gogh som tegnefilm, bare at alle tegningene er oljemalerier i van Gogh-stil.

80-tallsklassiker? «The Breakfast Club» (film fra 1985). Både sjarmerende og kleint fra mesteren av ungdomskomedier, John Hughes.

Norsk krim? «Grenseland» (serie fra 2017). Godt manus og solid spill i klassisk nordic noir-øvelse fra småby-Norge.

HBO Nordic

Se «The Deuce» (serie 2017-18).

Endelig tilbake med ny sesong! Nyt James Franco og Maggie Gyllenhaal i «The Wire»-skapernes utsøkte drama om New York Citys syndigste, mest Weimar-aktige æra: 70-tallet.

I sesong 2 starter med litt av en overraskelse: Vi har forflyttet oss fem år fram i tid i forhold til første sesong og er i 1977. Et tidspunkt der byen er konkurs og kriminaliteten herjer.

Men i de slimete sidegatene til Times Square går platåskoene fortsatt på fest for å snårte køl og høre punk og disco. Bordeller spretter opp på alle gatehjørner som ikke allerede er beslaglagt av et pornofilmsett.

Og som om det ikke er grenser for hvor morro man kan ha det, er det en gryende homo- og kvinnesaksrevolusjon på gang. Mens politikere og politi pønsker på hvordan det hele kan ryddes opp for å skape den familievennlige turistmagneten vi i dag kjenner byen som.

Vil du heller se…

En varm komedie? «Kidding» (serie fra 2018). Jim Carrey er strålende som sårbar barne tv-programleder.

En spenningsserie? «Mayans MC» (2018). Lovende spin-off fra motorsykkelgjengserien «Sons of Anarchy».

En varm oppvekstskildring? «Vi är best» (film fra 2013). Søt og livsbejaende film fra Lukas Moodysson om jentunger som starter pønkband i Stockholm på 80-tallet.

NRK

Se «Snowpiercer» (film fra 2013).

En ukomfortabel, uforutsigbar og mørk framtidsdystopi fra den koreanske regissøren Bon Joon Ho, med Chris Evans og Tilda Swindon i ledende roller.

Jorda er ødelagt av en økologisk katastrofe, mesteparten av menneskeheten er utdødd og de resterende individene lever ombord på et tog der vognene representerer de forskjellige nivåene i det sosiale hierarkiet.

Ja, det blir opprør. Og det er verdt å se bare for produksjonsdesignet.

Vil du heller se…

Hva kidsa driver med? «17» (serie fra 2018). Ny, nettvennlig ungdomsserie om og med innvandrerungdom i Groruddalen. Oppdateres daglig.

Politisk drama? «A Very English Scandal» (miniserie fra 2018). Hugh Grant er strålende som skandalerammet partileder på 70-tallet.

Krimserie? «Hidden» (2018). Ukonvensjonell krim fra Wales. For fans av «Broen» og «Happy Valley».

Viaplay

Se «Conspiracy of Silence» (serie fra 2018).

Blodfersk, svensk originalproduksjon fra den erfarne spenningsserie-regissøren Charlotte Brändström (og tar jeg ikke helt feil får vi et gjensyn med førstegangstjeneste-klassikeren M72 mot slutten av traileren her):

I sentrum for handlingen står en tidligere etterretningsagent som har faket sin egen død og lever i eksil, men blir tvunget til å returnere til Sverige for å hevne en urett – uten helt å vite hvor langt det er realt å gå, og uten å avsløre overfor seeren om han er mann vi skal heie på eller ikke.

Vera Vitali, blant annet kjent fra norske filmer som «Blind» og «Grand Hotel», har en strålende birolle som journalist. En svensktalende Henrik Mestad dukker opp, også.

Vil du heller se…

Et storslått prestisjedrama? «Vår tid är nu» (2017). Liv og levnad i svensk overklasse i etterkrigsåra.

Finansdrama? «Billions» (serie 2016-18). Om hedgefondforvalteren og finanstilsynsmannen som prøver å avsløre ham.

En gripende film? «Moonlight» (film fra 2017). Knallgodt og Oscar-belønnet om ung homofil med røff oppvekst i Miami.

Netflix

Se «BoJack Horseman» (serie 2014-18).

Femte sesong av Netflix’ animerte, langt-fra-bare morsomme komedie er her. Skal vi tro anmeldelsene lukter det prisdryss og heder lang vei av denne sesongen.

For de uinnvidde: BoJack er et misantropisk hestemenneske som prøver å kjempe seg oppover kjendishierarkiet i Hollywood, tjue år etter at han egentlig hadde en karriere, og på tross av både alkoholproblemer, depresjon og et glødende selvhat.

Langs veien mikser serien humor med kynisme og sosiopolitiske kommentarer med humanisme, og tangerer stadig høydepunktene fra «The Simpsons» og «South Park».

Vil du heller se…

En parodi? «American Vandal» (serie 2017-18). Tar alle pompøse true crime-serier på kornet og har en ny sesong ute nå.

Spiondrama fra virkeligheten? «The Angel» (film fra 2018). Visste du at svigersønnen til Egypts president Nassar var Mossad-spion? I denne filmen får du hele historien.

Noe som får dyreelskerhjertet til å banke? «Jane» (dokumentar fra 2017). Om den legendariske sjimpanseforskeren Jane Goodalls pionèrarbeid i Afrika.