Den kalde krigen kunne fort blitt varmere i kjølvannet av den såkalte U-2-affæren i 1960.

Et amerikansk rekogniseringsfly (en Lockheed U-2) ble skutt ned i sovjetisk luftrom da det var på vei fra Pakistan til Norge. Det fløy i ekstrem høyde for ikke å bli fersket i å knipse bilder av russiske hemmeligheter.

Flyet ble likevel observert, og pilot Francis Gary Powers klarte ikke å komme unna. Han hoppet ut før flyet gikk i bakken, men ble tatt til fange – og ble midtpunktet for en diplomatisk krise.

Det er denne krisen Steven Spielberg nå vil dramatisere. Etter et manus som er tilpasset av selveste Coen-brødrene, basert på en tidligere skisse fra Matt Charman.

Denne helgen har Fox kommet om bord for å delfinansiere prosjektet, sammen med Dreamworks. Det skriver Hollywood Reporter.

Filmen mangler tittel, men har derimot fått premieredato: 16. oktober 2015.

I hovedrollen finner vi Tom Hanks. Han spiller ikke piloten, men advokaten som USA sendte for å forhandle om skjebnen hans. James Donovan.

Hans livs sak, tør vi å gjette. Ikke bare skjebnen til Powers stod på spill, men til to superpowers (ehe…). Dette var bare et par år før Kubakrisen, i en tid der USA og Sovjet var skremmende nære ved å begynne å kaste atombomber på hverandre.

Med sine 67 år har Spielberg nådd norsk pensjonsalder, men viser ingen tegn til å sette på bremsene.

Rett etter han er ferdig med å filme spion-/advokatdramaet går han løs på et større prosjekt, nemlig filmatiseringen av Roald Dahls «SVK». Denne filmen kommer året etter, i 2016.

To filmer med en norsk link, og to filmer vi gleder oss veldig til.

Foto: Master Sgt. Rose Reynolds, for det amerikanske flyvåpenet. En Lockheed U-2 
Wikimedia Commons. Lisenskode: VIRIN DF-ST-98-01955 & 960601-F-6300R-041