For en heroisk kjøter huskyen Balto (1919-1933) var!

Hør bare: I 1925 var det i ferd med å bryte ut en difteriepedemi i den lille byen Nome i Alaska, og flyet som skulle hente medisin hadde frosset og kunne ikke starte. Til slutt ble det bestemt at flere team av hundesleder skulle hente medisinen i Nenana, over 1000 kilometer unna.

Sammen med nordmannen Gunnar Kaasen kunne Balto ankomme Nome 2. februar 1925, etter å ha overvunnet en rekke farer og foretatt store deler av den siste etappen i stummende mørke. Balto fikk avisomtaler over hele verden, og hundeløpet Iditarod ble opprettet for å hedre hundenes innsats.

Hei, han fikk til og med en statue i Central Park oppført til sin ære.

Høres ut som et fint utgangspunkt for en film, sant?

Nå planlegger det norske produksjonsselskapet Cinenord en spillefilm om hendelsene med budsjett på rundt 70 millioner kroner, skriver Screen Daily.

Manuset skrives av James V. Hart, som blant annet har stått bak Steven Spielbergs «Hook», Francis Ford Coppolas «Dracula» og Robert Zemeckis‘ «Contact».

– Hart ville skrive filmen fordi han bor rett ved statuen i Central Park, og han elsker hunder, forteller produsent Silje Hopland Eik til Screen Daily.

Filmen blir en norsk-kanadisk samproduksjon, men innspillingsdato er foreløpig ikke fastsatt – vi vil tro slike ting avhenger av når finansieringen kommer på plass.

Dette er for øvrig ikke første gang at Balto dukker opp på film. For eksempel ble det laget en animasjonsfilm i 1995, der Kevin Bacon ga stemme til hovedkarakteren:

Vi regner med at dette blir en ganske streit familiefilm, som kanskje ikke kommer til å problematisere hendelsene rundt Balto all verden (helt greit det, altså).

Men for spesielt interesserte lesere kan vi jo også nevne at det i ettertid har vært en del debatt rundt Baltos faktiske rolle (det var andre hunder som hadde vanskeligere etapper), eller det faktum at Baltos kjendisstatus førte ham til et vaudevilleteater i Los Angeles – der han etter sigende ble behandlet ganske dårlig.

Balto døde i Brookside Zoo i Cleveland i 1933.