Vi har det godt, dere?

Takk oljen, som betaler for moroa.

Men hvem er det egentlig som har måttet betale for moroa? Mest av alle de første nordsjødykkerne, som i likhet med krigsseilerne er blitt behandlet svært stemoderlig av den norske stat etter beinhard, livsødeleggende arbeidsinnsats for det felles gode.

Regissør Erik Skjoldbjærgs thriller «Pionér» dykker ned under historiens overflate, og lar filmen også dreie seg rundt en mer personlig kamp for yrkesdykkeren Petter, spilt av Aksel Hennie.

Petters jakt etter sannheten dreier seg kanskje mest om hva som egentlig skjedde med den omkomne dykkerbroren på et tidlig testdykk, men den sannheten står sterkt koblet opp mot de politiske og internasjonale overtonene i den tidlige fasten av det norske oljeeventyret.

En splitter ny trailer fra «Pionér» er nå ute, og i den får vi se mer (for mye?) av hva filmen egentlig handler om. Du kan se den øverst i saken her, eller spare spenningen og heller gyve løs på synopsisen i tekstform inntil kinopremieren 30. august.

PIONÉR er en thriller fra starten av det norske oljeeventyret. Store forekomster av olje og gass er funnet på norsk sokkel og norske myndigheter ønsker å føre dem i land via en rørledning på 500 meters dyp. Yrkesdykkeren Petter er besatt av tanken på å være den første på bunnen. Han har den disiplin, styrke og eventyrlyst som trengs for å ta på seg verdens desidert farligste oppdrag. En tragisk ulykke vender imidlertid alt på hodet og sender Petter ut på en reise hvor han gradvis mister oversikt over hvem som trekker i hvilke tråder. Jo nærmere Petter kommer sannheten, jo mer går det opp for ham at også hans eget liv står i fare.