Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka, og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

  • Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
  • Du kan motta vårt nyhetsbrev med ukentlige nyheter, tips og trailere ved å føre opp fornavn, etternavn, mailadresse og seksuelle preferanser (valgfritt) her.

Netflix

Se «The Letdown». OK, ikke se «The Letdown» hvis ikke du har fått barn ennå, for da er du på vei til steriliseringsklinikken før du vet ordet av det.

Men hvis du har vært gjennom den merkelige fasen av livet der ekstatisk glede avløser søvnløs apati avløser bunnløs fortvilelse med alarmerende og døgnkontinuerlig hyppighet – altså de første månedene som nybakt forelder – vil denne mørke komedien score høyt på gjenkjennelseseffekt.

Det er australske Alison Bell som har skapt og skrevet serien, og spiller selv hovedrollen som mammaen Audrey med stor overbevisning.

Audrey får ikke mye drahjelp av verken barnefaren, sin egen mor eller barselsgruppa, men det er den komplett usympatiske helsesøstera som tar kaka blant birollene. Serien er forøvrig ikke mer sitcom-ete enn at den tar seg tid til litt rollefigur-bygging.

Vil du heller se…

Stand-up? Eddie Murphys «Delirious».

En 22 år gammel Murphy med rød skinndress leverer et av tidenes stand-up-show til et kronisk sjokkert 1983-publikum – og blir umiddelbart USAs største komiker. Politisk ukorrekt og tidvis direkte homofobisk, men likevel en klassiker i sjangeren.

Oppvekstskildring? «Dude».

Debutfilmen til Olivia Milch, up-and-coming filmskaperstjerne (og dattera til han som lagde «NYPD Blue» og «Deadwood»). Følger fire jenter de siste dagene av high school. Twist: De er steine hele tida.

Romantisk komedie? «Doc Hollywood».

Trodde dette var en åttitallsfilm, men den er faktisk fra 1991. Uansett: Michael J. Fox i hovedrollen, ikke rasende komisk, men veldig romantisk. Og historien var god nok til at Pixar i sin tid rappet den til «Cars».

HBO Nordic

Se «The Handmaid’s Tale». Det er store ord, men dette er en av de viktigste seriene som har kommet de siste åra. Og nå er den tilbake med sesong 2.

Den første sesongen basert på Margaret Atwoods roman om et framtidig USA der kvinner behandles som undermennesker, gikk rett i margen på oss – mye takket være Elizabeth Moss’ sterke hovedrolletolkning.

Vi har vært spente på hvordan serien vil klare seg etterhvert som den fjerner seg fra det litterære forelegget i sesong to, men episodene som er lagt ut så langt tyder det på at dette blir minst like sterkt som åpningssesongen.

Nye episoder kommer hver torsdag.

Vil du heller se en…

Sci-fi? «Westworld». Den sykt intrikate og ambisiøse serien om kunstig intelligens og selvbevisste roboter er tilbake med sesong 2. Det er tid for det store oppgjøret.

Komedie? «I’m Dying Up Here». Ny sesong i gang med serien om stand up-miljøet i LA på 70-tallet. Verdt å se bare for tidskoloritten.

Morsom dokumentar? «Wyatt Cenac’s Problem Areas». Komiker tar for seg samfunnets store spørsmål, fra skytevåpen og energikrise til hunder som svelger kyllingbein. Finner absolutt ingen løsninger, men morer stort på veien.

NRK

«Før snøen faller». En usedvanlig roadmovie fra en usedvanlig norsk filmskaper. Hisham Zaman vant blant annet den prestisjetunge Dragon Award på filmfestivalen i Gøteborg i 2013 for denne filmen.

16 år gamle Siyar (Abdullah Taher) har mistet faren sin og som eldste sønn blitt overhode for en familie på den kurdiske landsbygda. Så når søsteren hans rømmer for å unnslippe et tvangsekteskap må guttungen legge ut på en farefull ferd for å finne henne.

Ved hjelp av menneskesmuglere går veien fra Kurdistan via de sydende storbyene Istanbul og Berlin, til til et vinterlig og, i Siyars øyne, svært eksotisk Norge.

Det er en både spennende og fengslende reise, nydelig fotografert av en av våre beste, unge kameramenn (Marius Matzow Gulbrandsen).

Vil du heller se en…

Dramakomedie? «Kyss meg, for faen i helvete»Solid norsk ungdomsfilm fra 2013 med Eili Harboe (kjent fra Joachim Triers «Thelma») i hovedrollen som ung teaterspire – og en av de beste Kristoffer Joner-figurene. Kan fint ses av flere enn tenåringer.

Lærerik spenning? «The State». Britisk mini-serie om muslimer som reiser til Syria for å slutte seg til IS, og hvorfor unge mennesker gjør noe så dumt som å vie seg til en dødskult.

Dokumentar? «This is it»Ny norsk dokumentarserie om motedesignstudenter ved Kunsthøgskolen. Går rett i hjertet.

TV 2 Sumo

«Peaky Blinders». Er du ikke kjent med Tommy Shelby, bandittbossen fra Birmingham, og hans familie og venner, er det på tide! På TV 2 Sumo er det fire sesonger tilgjengelig av dette dramaet, som har gjort seg fortjent til sin perlerad av priser og skare av hengivne fans.

Shelby er en karismatisk figur med grandiose planer som skal gjøre ham til kongen av West Midlands’ underverden. Planene innebærer at serien jevnlig eksploderer i blodige voldshandlinger (gjerne tonesatt av moderne rock).

Det er ikke subtilt, og mellom de overveiende gode anmeldelsene serien har fått kritikk for å blande inn hendelser og historiske figurer fra andre tidsepoker, og for å glamorifisere arbeiderklassens kår i de harde mellomkrigsåra.

Men det er aldri, aldri kjedelig!

Vil du heller se en…

Skrekkfilm? «Conjuring 2». Eneren var skrekk av godt, gammeldags merke, oppfølgeren skuffet ikke den, heller (og kan dessuten ses uavhengig).

Agentaction? «Hvem var Jason Bourne?». Alle Bourne-filmene er tilgjengelige, den første er den beste – og på nivå med de beste Bond-filmene. Hvis ikke bedre.

Komedie? «Popstar: Never Stop Popping». Hysterisk liksomdokumentar om en boybandstjerne som sliter med å opprettholde sin glamorøse livsstil og innse at platene hans flopper.

Viaplay

Se «Empire». Prisvinnende og populært amerikansk drama om en dødssyk hiphop-mogul og kampen om å arve hans musikk-selskap.

«Lucious Lyon» (Terrence Howard) har gått fra å deale dop på gata til å styre det fremgangsrike og verdifulle musikk-selskapet Empire Entertainment. Hans tre sønner – en oppadstigende rap-stjerne, en følsom singer/songwriter og en bipolar businessmann – er alle sultne på sin del av farsarven, men forviklingene øker når deres mor slipper ut av fengsel etter å ha sonet et lang dom.

Et fantastisk rollegalleri, bra musikk (såklart) og stadig nye omdreininger i handlingen gjør dette til en avhengighetsskapende serie. Daler i kvalitet i sesong 3 og 4, men se de første!

Vil du heller se…

Villmarksdrama? «The Revenant». En vanvittig fortelling om hvordan en hardt skadet jeger overlever i villmarka på 1860-tallet. Rolleprestasjonen som omsider skaffet Leonardo di Caprio en Oscar-pris.

Superheltfilm? «Spider-man: Homecoming». Filmen som brakte Spidey tilbake til Marvel-universet er pur moro.

Scifi? «Counterpart». JK Simmons i sin livs rolle. Tankevekkende science fiction-drama, som også anbefales alle som liker klassisk spiondrama à la John le Carré.